Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga prata om Nato

Annons

Säkerhet handlar inte bara om militär makt. Det mest troliga hotet mot Sverige är inte ett militärt angrepp, utan det handlar snarare om andra typer av risker: it-attacker, avbrott i handeln, flyktingströmmar, pandemier. Globalt sett går alltför mycket resurser till militär upprustning – och allt för lite till biståndsinsatser som kan förebygga allvarliga kriser och konflikter.

Så långt tycktes de flesta debattörerna, från höger till vänster, vara överens när det säkerhetspolitiska läget debatterades i Visby på onsdagen. Dessa prioriteringar var å andra sidan det enda de verkade kunna enas om. När diskussionen kom in på EU, Nato och militära samarbeten stod det klart att gapet mellan de politiska lägren är lika djupt som alltid.

Tomas Ries, direktör för Utrikespolitiska institutet, inledde med att berätta att han efter flera års arbete som säkerhetspolitisk forskare till sist kommit fram till en tydlig ståndpunkt: att både Finland och Sverige skulle tjäna på att gå med i försvarsalliansen.

Visst finns det motargument – som att tryggheten inte behöver vara så heltäckande som Natos förespråkare ibland tror.

Men fördelarna väger över, ansåg Ries. Dels för att Nato ger inflytande – Nato är utan tvekan ett av Europas viktigaste forum för säkerhetspolitiska diskussioner och beslut. Dels handlar det om reell säkerhet. Om det verkligen smäller är det en fördel att vara med och kunna få stöd.

Enligt Ries är det också konsensus bland många säkerhetspolitiska analytiker. Problemet är bara att den försvarspolitiska debatten inte hänger med.

Politikerna lyckas inte nå ut – vilket gör att den försvarspolitiska debatten blir trevande och förlegad.

På seminariet presenterades en aktuell opinionsmätning från Novus opinion, som visar att svenskarna har en ganska förvirrad bild av Sveriges relationer med omvärlden.

Hela 36 procent tror att Sverige skulle stå neutralt om krig utbryter i Norden. Närmare hälften, 45 procent, tror att Sverige skulle stå neutralt om krig utbryter i Europa. Drygt en av tre tror att Sverige står utanför alla militära allianser. Något fler, knappt hälften, tror att Sverige ingår i minst en militär allians.

Svaret är ju egentligen att Sverige inte varit neutralt på länge. Vi har ett intensivt samarbete med Nato – och är beroende av våra grannar i EU. Samtidigt står vi utanför försvarsalliansen, formellt sett.

En anledning till att Natodebatten aldrig riktigt lyfter är förmodligen att de politiska partierna saknar intresse av att diskutera frågan. I Visby märktes ett par tydliga alternativ: Vänsterpartiledaren Lars Ohly förklarade att en rödgrön regering definitivt inte kommer att fortsätta stärka banden till Nato.