Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågar inte tro på seger trots opinionsledning

GÄVLE
Nej-sidan leder i opinionsmätningarna.
Men miljöpartiets Lotta Nilsson-Hedström vågar ändå inte hoppas på seger den 14 september.

Ja- och nej-sidornas valstugor står bredvid varandra på Stortorget i Gävle och torgmötena avlöser varandra. Under lunchrusningen på måndagen fanns riksdagsledamoten och förra språkröret Lotta Nilsson-Hedström från Hälsingland, på plats för att ge sin syn på ett EMU-medlemskap.
Hon tror att det på sikt kommer att bli en skatteunion och tror att Sverige på sikt kommer att få svårt att parera arbetslösheten. Hennes huvudargument handlar dock om inflytande.
- Det finns ingen given plats för folkligt styrt inflytande.
Ja-sidans prat om utanförskap anser hon vara ett noggrant uträknat psykologiskt uttryck. Byt ut ordet utanförskap till demokratisk självständighet i stället, tycker hon.
- Schweiz står till exempel inte utanför utan finns mitt i Europa. De känner sig inte utanför. Norge känner sig inte utanför, inte England heller, säger Lotta Nilsson Hedström.
Nej-sidan leder fortfarande i opinionsundersökningarna men enligt Lotta Nilsson Hedström är det långt ifrån avgjort. Ja-sidan har mycket mer pengar, säger hon, och kommer under de sista veckorna inför omröstningen att ta fram det tunga artilleriet i form av bland annat proffsiga reklamkampanjer. Samma sak hände under valrörelsen inför folkomröstningen 1994, säger hon.
Torgmötet under måndagen lockade en hel del folk och det har varit stort intresse hittills.
- Det har varit väldigt bra respons, särskilt om man jämför med förra årets valrörelse. Det finns en påtaglig kunskapstörst.
KARIN BERGKVIST