Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågar vi tala om alkoholen?

Annons

Roland Ericsson, C,

ställer en angelägen fråga, inte minst i dessa skolavslutningstider.

Ämnet är alltid viktigt men bör i dessa dagar i examens och skolavslutningsperiod praktiseras inte minst mellan vuxna och barn/ungdomar.

För en tid sedan tog Radioprogrammet Kaliber i P 1, på ett förtjänstfullt sätt upp alkoholen och inte minst dess inverkan i samband med våldsbrott och därmed satt igång en offentlig debatt i media, insändarsidor, debattprogram i TV och bland människor i direkta samtal. En nykter alkoholist som till exempel skådespelaren Benny Haag deltar i debatten tillsammans med många andra kändisar på ett mycket seriöst sakligt och erfaret sätt som väcker respekt.

Problemen i samband med alkoholkonsumtionen betecknades med Sveriges blinda fläck det vill säga att vi inte ser situationen och verkligheten.

Det sades bland annat i samband med radioprogrammet att Det gamla Sverige med en riksdag dominerad av nykterister som ofta betecknades som både glädjedödare och moralister är borta, (men det finns ändå nykterister kvar även där och i andra politiska församlingar på andra lokala nivåer, som trots detta inte behöver vara nejsägare till glädje, kan jag tillägga) och därmed har de lagar som bar upp den restriktiva alkoholpolitiken försvunnit steg för steg. En annan inte obetydlig påverkan kring detta är en följd av det Europeisk samarbetet.

Att sambandet mellan våldsbrotten och alkohol/intaget och påverkan på gärningsmännen var så hög som att i åtta av tio fall som orsak till det så kallade vardagsvåldet där statistiken visar att gärningsmannen var berusad av alkohol anade vi många men inte visste inte statistiken. Vidare fick vi veta att i de grövsta vardagsbrotten var både gärningsman och offer berusade.

Alla vet vi, men vågar vi och vill vi tala mer med varandra om att missbruket av alkohol och andra droger är en riskfaktor för vårt samhälles välfärd, tillväxt och utveckling?

Om inte annat så borde väl alla vi som har föräldraansvar och även ett gemensamt ansvar för allas barn och unga, fråga oss själva, som vuxna, vad som går att förändra? Att fundera över vad behöver jag ompröva i min livsstil, både mina vardagskvälls- och helgdagsvanor, för att förändra i min alkoholkonsumtion? Detta för mig själv, för min familj, för min övriga omgivnings och samhällets skull, det som vi numera säger: det som skulle göra skillnad

Sammanfattningsvis för medborgarna här i Gävle kommun, bland annat utifrån mitt perspektiv som mångårig ledamot i socialnämndens, vill jag på det här sättet gärna önska att en debatt, ett samtal både i media, i andra sammanhang offentligt och privat människor emellan kunde komma igång ännu mer.

Kanske du känner som jag att det är tid för att tala klarspråk också om alkoholens, denna ofta positivt framställda dryck, baksidor som så många bland oss bittert får leva i skuggan och verkningarna av. Det är främst, mänskligt lidande men också stora ekonomiska kostnader inte minst nu i bistra finanskrisbudgetars tider.

Roland Ericsson, C,

ledamot i socialnämnden, oppositionsråd i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel