Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägen som avgör om du röstar

På ena sidan Skogmursvägen röstade bara var femte i EU-valet 2004. På andra sidan vägen var det mer än hälften av de röstberättigade som gick till valurnan.
GD har besökt Höjersdal och Andersberg för att reda ut varför en väg kan betyda så mycket för om du röstar eller inte.

Valdistriktet Fridhem, som även omfattar Höjersdal, hade högst valdeltagande i Gävle kommun i EU-valet 2004, 51,3 procent av de röstberättigade deltog i valet. En bra bit över snittet för Gävle som var 35,5 procent.

Men man behöver inte gå långt för att hitta ett område där valdeltagandet var betydligt lägre.

Det räcker att gå över Skogmursvägen från villorna i Höjersdal till hyreshusen på Vinddraget i Andersberg. Hyreshusen ingår i valdistriktet Andersberg 1 där valdeltagandet var lägst i Gävle, 20,2 procent.

Hur kan det komma sig att valdeltagandet skiljer sig så mycket mellan två områden som är grannar med varandra? GD besökte Höjersdal och Vinddraget i Andersberg för att söka svaret.

Första anhalten blir villorna i Höjersdal. Vi träffar Åke Wallander som är ute och påtar i trädgården. Han berättar att frugan ska rösta, men själv är han lite tveksam.

– I riksdagsvalen har jag röstat sedan jag var 18 år. Men det här med EU-val är ju lite nytt, jag har inte hunnit sätta mig in i det så mycket, säger Åke Wallander.

Några hus bort stöter vi på Ulla Ahlström, som även hon står och påtar i trädgården. Hon har bestämt sig för att rösta på söndag.

– Det här med EU kostar oss så in i helsike med pengar så det blir inget EU-positivt parti för mig. Rösta måste man för annars får man inte klaga sedan, säger Ulla Ahlström.

Maken Bengt delar hennes EU-motstånd men väljer i stället att markera motståndet genom att inte gå och rösta.

– Jag tycker inte att Sverige ska vara med i EU, därför tänker jag inte rösta, säger Bengt Ahlström.

– Är det inte bättre att gå och rösta på någon som är emot EU då? kontrar hustrun Ulla och lovar att försöka släpa med sig sin man till vallokalen.

Resultatet av vår runda i Höjersdal blir att hälften ska rösta – precis som i EU-valet 2004. Dags att bege sig till de röstskolkande hyreshusen i Andersberg.

Men först några ord från statsvetenskapsprofessorn och valoraklet Sören Holmberg. Han arbetar på SOM-institutet i Göteborg som forskar om valdeltagande.

– Klyftorna i EU-valen är dubbelt så stora som i riksdagsvalen. I EU-valen är det väldigt tydligt att det är unga, arbetare och lågutbildade som inte röstar medan valdeltagandet är högt bland högutbildade och 40-talister, säger Sören Holmberg.

Ett forskningsprojekt om EU-valet har genom enkätundersökningar kunnat visa vilka som är de viktigaste anledningarna till att människor inte röstar i valen till Europaparlamentet. Av de tillfrågade svarade 32 procent att de inte röstar på grund av okunskap.

– Man känner att man inte vet tillräckligt, det är kunskapsbrist som är det främsta skälet till att man inte röstar, säger Sören Holmberg.

Det näst vanligaste skälet att inte rösta var ointresse, därefter följde förhinder och på fjärde plats EU-skepsis. Forskningsresultaten visar sig stämma ganska bra med verkligheten när vi tar oss över Skogmursvägen till Vinddraget i Andersberg. Utanför centrum träffar vi Veronica Pettersson, 21. Hon berättar att hon röstade i valet 2006 när hon var förstagångsväljare. Men i år tänker hon inte rösta.

– Jag tycker inte att jag har någon koll på det där så jag borde nog inte rösta. Det är svårt med EU och jag är inte intresserad, säger Veronica Pettersson.

På parkeringen utanför ett av husen står Seppo Launiainen och fixar med bilen. Han visar sig vara en notorisk röstskolkare.

– Jag har aldrig röstat eller möjligtvis en gång när jag var ung och pappa tjatade på mig, men det var många år sedan, säger han.

Han vet om att det snart är val till EU-parlamentet, men även denna gång tänker han välja soffan.

– Man har ju sett att det stått om valet på internet. Men jag har aldrig varit intresserad av politik, säger Seppo Launiainen och konstaterar att han inte kan komma på någonting som skulle få honom intresserad.

Så långt stämmer bilden av ointresset i Andersberg. Men på Dallas pizzeria hittar vi Pia Krantz och Roland Eriksson som båda bor i hyreshusen i Andersberg. De tvekar inte om att de tänker rösta.

– Om man ska kunna påverka något så måste man rösta, annars lämnar man över makten till någon annan, säger Roland Eriksson, som tycker att miljön är den viktigaste valfrågan.

– Jag tycker att politikerna mest ägnar sig åt pajkastning i stället för att prata om det som betyder något. Jag velar lite om hur jag ska rösta. Men rösta ska jag absolut göra, det är en skyldighet och en rättighet som man ska utnyttja, säger Pia Krantz.

Hon lovar att försöka övertala grannarna att rösta så att hyreshusen i Andersberg slipper bli sämst även i årets val. Om hon lyckas vet vi på söndag.

”I EU-valen är det väldigt tydligt att det är unga, arbetare och lågutbildade som inte röstar.”

Sören Holmberg

forskare