Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våghalsig hoppare polisanmäld

GÄVLE
Den privatperson som hoppade från Valbo High Divings hopptorn under Cityfesten har polisanmälts.

- Vi måste statuera exempel. Det är ingen lek det vi håller på med, säger Ulf Rönnewald i Valbo High Diving Team.
Det var strax innan dykarnas sista föreställning på lördagen som händelsen inträffade. En man ur publiken tog sig förbi inhägnaden kring tornet och klättrade upp.
Speakern försökte upprepade gånger förmå mannen att vända - men förgäves. När mannen nått toppen tog han klivet ut i luften och föll de drygt 30 metrarna mot vattenytan.

Spräckte ett revben

Enligt uppgift slog amatörhopparen upp ett sår i ansiktet och spräckte ett revben. Men hoppet hade enligt Ulf Rönnewald kunnat sluta betydligt olyckligare.
- Han kunde ha dött. Hade det varit fyra meter högre och han hade slagit runt så hade han kunnat spricka när han slog i vattenytan, säger Ulf Rönnewald.
Medlemmarna i Valbo High Diving Team har nu beslutat att polisanmäla den våghalsige hopparen. De anser att mannen dels har gjort sig skyldig till olaga intrång när han klättrade upp i tornet, dels utsatt både sig själv och andra för fara genom sitt påhitt.
- Säg att han tagit ett snedsteg där uppe och fallit inåt i stället. Då hade han fallit där vi och våra anhöriga stod, säger Ulf Rönnewald.

Sömnproblem
Han berättar att händelsen gjorde medlemmarna i klubben illa till mods och gett flera av dem sömnproblem.
- Jag har legat och ältat det här, säger Ulf Rönnewald och berättar att han hört rykten om att hoppet var ett led i en vadslagning.
Valbo High Diving Team har även krävt 100 000 kronor i skadestånd av mannen.
Ulf Rönnewald tycker inte att Valbo High Diving Team kunde gjort någonting annorlunda för att förhindra incidenten.
- Nej. Vi har gjort allt enligt instruktionerna och vi försökte få ned honom genom att ropa i högtalarna.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se