Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vakt van att argumentera

GÄVLEP-vakten Stefan berörs inte av otrevliga kommentarer. "Jag skulle bara...", är den vanligaste bortförklaringen.- De får skälla på uniformen.

Annons
Det säger parkeringsvakten Stefan lugnt om de upprörda trafikanter som brusar upp när de har fått parkeringsböter. Han låter sig inte beröras av otrevliga kommentarer utan lämnar uniformen och jobbet på förvaltningshuset vid arbetsdagens slut.

Vid det här laget är Stefan rutinerad och tar det mesta med jämnmod. Han började jobba som p-vakt 1991 men var borta från gatorna under fyra år då han satt på skolbänken. I början var han enda killen bland Gävles lapp-lisor. I dag är sex av tolv p-vakter grabbar.

- Det händer rätt ofta att jag hamnar i en argumentation med arga människor. Men 95 procent av alla som har fått böter förstår varför när jag har förklarat situationen för dem. Resten vill inte begripa. De kastar lappen och sticker i väg i vredesmod, säger han.

Stans trafikväktare har också ett gäng stamkunder. Det handlar om folk som tjänar pengar på att låta andra registrera sina bilar på dem. Vissa äger upp emot 50 stycken. Enligt Stefan är det inte ovanligt att de tar 200 kronor för besväret. Eftersom de redan har stora skulder struntar de i kravbrev på både böteslappar och bilskatter.

Slitsamt för benen
Men Stefan tycker inte att det är sura trafiksyndare som är jobbets baksida. Nackdelen är att det blir slitsamt för ben och fötter med åtta timmars fotpatrullerande om dagen. Visserligen får alla p-vakter rejäla skor efter behov av kommunen men de dagliga vandringarna sätter i alla fall sina spår i kroppen. Trots det trivs Stefan utmärkt med sitt yrkesval.

- Jobbet är fritt och man får vara utomhus. Dessutom gillar jag att prata med folk. På sommaren fungerar vi som turistinformatörer också. Det kommer alltid fram vilsna turister som behöver hjälp, säger han.

Självklart är det ofrånkomligt att folk vill snacka trafik och böter även när Stefan är ledig. Men det är ingenting som stör honom nämnvärt.

- Oftast handlar det om folk som drar upp tillfällen när de har blivit skrivna, alltså fått böter. Men liksom till alla andra hänvisar jag till polisen eftersom det är dit man ska vända sig om man vill överklaga en bot. Annars är bästa sättet att slippa diskussioner att fråga om vi ska prata om deras jobb resten av kvällen. Då byter de samtalsämne, säger han.

Till parkeringsvakternas distrikt hör hela Gävle kommun förutom Hamrånge och Hedesunda. Två personer patrullerar ytterområdena med bil. De andra knallar runt stan dagarna i ända.

Avvaktar med blocket
När GD följer med Stefan en förmiddag vandrar vi runt Stortorget som är det högst prioriterade området i kommunen. Anledningen är att omsättningen på trafik är störst där i kombination med att det finns en stort antal lastzoner som måste hållas fria från obehörig trafik.

- Vår uppgift är att främja trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet, förklarar Stefan samtidigt som han håller stenkoll på trafikbilden.

Blixtsnabbt kontrollerar han att det sitter parkeringskvitton i vindrutorna på bilarna som står efter gatorna liksom att tiden inte har runnit ut. På Norra Kansligatan står en svart Audi A6. Bakom rutan är det tomt. Men Stefan avvaktar innan bötesblocket åker fram. Han går runt bilen flera gånger för att se om kvittot har fallit ner på golvet. Mellan framsätena får han syn på något.

- Vid handbromsen ligger det en lapp. Det ser ut som vår baksida, säger han.

Stefan väntar en stund till. Det kan ju faktiskt hända att bilens ägare gått i väg för att växla pengar till parkeringsautomaten. En kort stund senare dyker en yngre man upp. Han ser stressad ut. Kollar vindrutan och frågar lagens väktare:

- Hinner jag?
- Javisst. Den här gången, svarar Stefan.

Ett lättat leende sprider sig över mannens ansikte. Han har just sparat 250 kronor.

"Skulle bara..."
Mindre flyt har Putte som parkerat sin bil alldeles för nära korsningen vid Norra Skeppargatan. Närmare än tio meter ifrån en korsning får man inte stå. Dessutom är det parkeringsförbud i hela innerstan förutom på angivna platser. Putte chansade.

- Jag skulle bara upp till CSN med en blankett och det var fullt på alla parkeringsrutor. Men det är sådant som händer, är hans kommentar till böterna på 500 kronor.

- Jag skulle bara...Det är den vanligaste förklaringen som folk har, säger Stefan.

Mellan fem och tio böteslappar blir det för Stefan en normal dag. På frågan om han själv har blivit skriven någon gång funderar han en stund innan han svarar.

- Nej, faktiskt inte. När jag började på det här jobbet hade jag nyss fått körkort. Sedan blev jag så klart extra uppmärksam även på fritiden, säger han och småler.

ELIZABETH FORSMARK