Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väl många luftfärder

Egentligen borde den här filmen från mästerliga Dreamworks-fabriken ha titulerats ”Dansar med drakar”, för att nu travestera en film av och med Kevin Costner från 1990. Och tänker man ett steg längre skulle man kunna överföra handlingen till verklighetens stridslystna vargjägare.

Jag menar så här, vilket huvudpersonen Hickup påpekar i ett läge när han just blivit god vän med särskilt en becksvart drake som han kallar Tandlös – ”dom är inte alls som vi tror, vi behöver inte döda dom”. Ändå lyckas han, som tidigare varit mobbad, lura befolkningen till att bli kallad för hjälte.

Annars verkar allt liv på ön handla om de tjurskalliga vikingarnas envetna fokus på att just döda dessa eldsprutande drakar, i synnerhet de som kallas Nattfasa. Det ordnas också en sorts gladiatorspel i uppfostringssyfte för juniorer som ska upptas i ledet blad äkta vikingar. Vännen Hickup gör revolt mot sin far. Kungen i riket, och hittar vandra vägar för att tämja den bestialiska fienden.

Biopubliken bjuds på hisnande luftfärder och emellanåt blir det bara lite för mycket av det goda. Liksom den alldeles för traditionella sista fighten. Det känns annars som ett videospel i högsta tempo. Därför antaligen helt okej för avsevärt yngre människor än undertecknad.