Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Val som avgörs i mitten

Det är ofta väljare i mitten som avgör politiska val. Partier långt till höger eller vänster kan känna frustration över detta. Det kan kännas som att väljarna i mitten har mycket större inflytande än andra. Men det är en en konsekvens av de väljargrupper som avgör vilken sida som får majoritet naturligtvis blir extra intressanta för partierna.

Att Socialdemokratin under internationellt sett extremt lång tid, 44 år, kunde inneha regeringsmakten berodde till inte ringa del på att de skrämde med ett ”högerspöke”. Folkpartiet och Centern sade ofta att hårda utspel från Högern försvårade möjligheterna till maktskifte.

Bo Lundgrens ensidiga krav på skattesänkningar och moderaternas tal om ”systemskifte” ledde till förlust i valet 2002. När Fredrik Reinfeldt tog över partiet införde han begreppet ”de nya moderaterna” i syfte att gå en annan väg Lundgren och dennes företrädare. När Reinfeldt, Borg och Littorin starkt försvarar den arbetsmarknadspolitik som länge förknippats med Socialdemokratin är förmodligen ganska många av det egna partiets sympatisörer irriterade, men de är inte de som avgör val.

När George W Bush blev president år 2000 såg många konservativa, också i Europa, detta som en efterlängtad väg att vinna val utan att inrikta sig mot ”mitten”. Strategin var att till stor del inrikta sig på ”den kristna högern”, i syfte att maximer valdeltagandet bland religiöst fundamentalistiska starkt konservativa grupper.

I verkligheten fick Al Gore fler röster än Bush, som vann delvis genom att inte alla röster i Florida räknades. Gore skulle dessutom ha vunnit miljontals fler röster om inte den amerikanska miljörörelsen ställt upp en tredje kandidat. Resultatet blev att i stället för den starkt miljömedvetne Gore blev den med oljeindustrin nära allierade Bush president. Till saken hör också att Bush inför valet vilseledde väljarna genom att tala om ”medkännande konservatism”, något som sedan inte alls återfanns i den förda politiken. Resultatet blev den mest impopuläre presidenten någonsin i USA. Bush som högerns hopp blev fiasko.

De svenska moderaterna har förändrats, men hur tänker den nya rödgröna alliansen förhålla sig till väljarna i ”mitten”?. Mona Sahlins parti är medvetet om att kampen står där, inte minst i storstadsområdena där partiet har tappat mycket. Men vad händer om Lars Ohly och Vänsterpartiet vill driva en klart mer vänsterinriktad politik? Kommer han då att skrämma bort väljare från Socialdemokraterna, alltså en slags motsvarighet till att mittenväljare tidigare skrämdes bort av Moderaterna