Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valbo inget hot enligt Nedstam

GÄVLE/SANDVIKENHandeln i Gävle överlever och frodas trots hotet från ett utbyggt Valbo köpcentrum.

Det menar centrumsamordnare Arne Nedstam.
Han håller inte med Sandvikens stadsarkitekt Derek Lewis om att Köpis expansion hotar hela regionen.
- Det må vara för Sandviken, men jag ser inte alls några problem för Gävle, säger Arne Nedstam, och syftar på Derek Lewis uttalande i torsdagens Gefle Dagblad. Där säger han bland annat att Gävle och Sandviken på sikt hotas av ett för stort Valbo köpcentrum.

Torget en fördel
Arne Nedstam räknar upp en rad saker som gör att Gävle centrum inte tar skada av Valbos expansion.
Han förklarar att staden har ovanligt många butiker för sin storlek, över 220 stycken. Dessutom finns drygt 70 restauranger och kaféer. Jämfört med till exempel Umeå, med drygt 100 000 invånare, har Umeå bara hälften.
Att Stortorget har blivit en stark marknadsplats är även det något som ger staden en fördel gentemot Valbo.
- En annan sak som är en fantastisk styrka för Gävle stadskärna är det fantastiska kulturutbudet. Det kan aldrig en extern handelsplats komma i närheten av, säger Arne Nedstam.
Han ser Nian som ett tecken på att Gävle är en vinnare. Om investerarna vågar satsa 100 miljoner på centrumhandeln tyder det på att Valbo aldrig kommer att kunna kväva Gävle, menar han.
Arne Nedstam har på uppdrag av Örnsköldsviks kommun jämfört fyra jämnstora städer i Sverige och Finland på 35 punkter med avseende på handel. Han menar att Gävle i en jämförelse hävdar sig mycket bra mot jämnstora städer.
- Dessutom är vi bäst på kultur och nöje, säger han.

Varnande finger
Arne Nedstam är som centrumsamordnare en av de remissinstanser som ska yttra sig om en expansion av "Köpis". Och han kommer att ställa sig positiv.
Valbo hotar inte Gävle. Däremot höjer han ett varnande finger åt ett annat håll.
- Hemlingby. Vad kommer Ica att göra där? Det måste väl vara deras mål att på sikt ansluta sig till motorvägen? Det området tror jag på sikt kommer att bli en giftig konkurrent till centrum.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se