Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valbo sportcentrum blir flyktingboende

Sextio sängar står uppställda i gymnastiksalen i Gävle. På måndagen anländer de första flyktingarna till det tillfälliga akutboendet.
Nu är det även klart med 80 platser i Valbo sportcentrums idrottshall.

UPPDATERAD 15:57

LÄS MER: Hjälp oss hjälpa de som flyr från IS

Migrationsverket beskriver bristen på boendeplatser för flyktingar som akut på både kort och lång sikt. Därför tar man nu hjälp av tillfälliga så kallade evakueringsplatser där nyanlända ska bo under de första dagarna i Sverige.

Under en pressträff på måndagen visade kommunen hur det kommer att se ut i Stenebergsskolans idrottshall när de första flyktingarna anländer dit på eftermiddagen. Gymnastiksalen används i dagsläget inte av skolan.

Madrasser och sängar har köpts in och står i långa rader. Sängarna ska placeras om och ställas längs väggarna, berättar Wolther Planck, kommunens samordnare i flyktingfrågor.

LÄS MER: Stenebergsskolans idrottshall blir flyktingboende

– Det här är onekligen ganska spartanskt. Du får tak över huvudet, möjlighet att duscha och mat. Det är tänkt att vara ganska kortvarigt, mellan en och fyra dagar, sedan slussas du vidare någon annanstans i landet. Men vi får se om det blir längre med tanke på att det ser ut som det gör, säger han.

Målgruppen är myndiga personer med eller utan barn. Det tillfälliga boendet kommer att dygnetruntbemannas med tre personer. Även väktare finns på plats och frivilligorganisationer som Röda Korset.

– Det vi kan göra är att hjälpa flyktingarna att komma till läkare och förse dem med kläder om det behövs. Vi har även möjlighet att få fram personer som kan olika språk, berättar Lennart Karlström från Röda Korset.

Svenska kyrkan hjälper till med bland annat lokaler för matservering och att ordna leksaker och pysselaktiviteter för barn.

LÄS MER: Migrationsverket i Gävle nära neka tak över huvudet

Nu är det även klart att Valbo sportcentrums idrottshall blir flyktingboende med 80 platser under en begränsad tid, minst en månad.

Det innebär att undervisningen för Sofiedalskolans elever i idrottshallen kommer att ersättas med aktiviteter utomhus, i ishallen eller i vissa fall i en annan idrottshall.

Enligt ett pressmeddelande har kommunen i första hand letat efter tomma lokaler, men utan att hitta några lämpliga. Det måste bland annat finnas toaletter, duschar och tillräcklig ventilation.

– Efter att alla aspekter övervägts föll valet på Stenebergsskolans idrottshall och på Valbo sportcentrums idrottshall. Vi hoppas på förståelse för att det här har viss påverkan på verksamheterna under en begränsad tid. Vi har ett ansvar att ställa upp och hjälpa människor på flykt, säger kommunalrådet Åsa Wiklund Lång, S, i ett pressmeddelande.

På tisdag kväll klockan 19 håller kommunen ett informationsmöte för allmänheten i matsalen på Sofiedalskolan. Då finns bland andra Åsa Wiklund Lång, rektorn Eva Lantz och Mats Collin, chef för socialtjänsten i Gävle, på plats.

LÄS MER: Läkare och tandläkare från Mellanöstern ska rädda liv och hälsa i länet