Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valbobadet vandaliseras nattetid

GÄVLEUpprepad vandalisering hotar Valbobadets existens.Enligt badchefen Per-Åke Thorsell kan det bli svårt att motivera en fortsättning för det populära utebadet om det inte blir en ändring.

- Vandaliseringen kostar oss tiotusentals kronor, säger han.
Förra året var Valbobadet nedläggningshotat men efter massiva protester, med bland annat namninsamlingar bland eleverna på Sofiedalsskolan, backade Gävle kommun och sköt till pengar. Målning, underhåll och en rust av det tio meter höga hopptornet har kostat cirka 700 000 kronor.
- Det var ju på gång att slå igen badet eftersom vi egentligen inte har pengar i budgeten att driva det här. Men vi fick nämnden att behålla badet, för Valbobornas skull. Det här badet måste vi vara rädda om, säger Per-Åke Thorsell.
Men så gott som varje morgon när personalen kommit till badet hittills den här säsongen - man öppnade för allmänheten i samband med skolavslutningarna - har man hittat uppklippta staket och en vandaliserad anläggning. Personalen tvingas börja dagen med att sanera bassängen från islängda bänkar, bord och blommor samt plocka upp mängder med tomma ölburkar och spritflaskor.
När personalen kom till utebadet på torsdagsmorgonen var det särskilt illa.
- I morse var det dessutom spyor överallt på området, berättar Per-Åke Thorsell.
Enligt honom handlar det om stora gäng ungdomar i 12-13-årsåldern som tar sig in på nätterna. De klipper upp det höga staketet och kan på så sätt ta sig in.
- I år har vi redan fått byta ut flera meter staket och bara det kostar flera tusen kronor.
Enligt badchefen kan det bli svårt att motivera fortsatt ekonomiskt stöd till ett bad där man ständigt måste lägga stora pengar på bevakning eller sanering.
- Vi har grejer här som vi behöver göra, som att måla till exempel, och det har vi knappt råd med. Och vi har ju inga pengar till det heller eftersom det går åt till onödiga utgifter.
Man har pratat med polisen och ett bevakningsföretag om att åka förbi på nätterna men om bevakningsföretaget börjar åka förbi i högre utsträckning innebär det en ökad utgift för den redan ansträngda ekonomin.
Det är inte bara ekonomin som bekymrar Per-Åke Thorsell. Att bada i poolen alkoholpåverkad på natten kan bli rent livsfarligt.
- Det är en djup bassäng och om de håller på och hoppar från tiometerstornet kan de ju slå ihjäl sig. De fattar inte hur farligt det kan vara, säger han.
Per-Åke Thorsell vill att föräldrar ska vara uppmärksamma och hålla reda på vad deras barn gör ute på nätterna.
- Det här handlar ju om olaga intrång och det tror jag inte de här barnens föräldrar har förstått.

KARIN BERGKVIST