Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väldigt stolt över satsningen"

Efter ännu ett pris minns kommunalrådet Carina Blank, S, tillbaka på hur diskussionerna gick för ett par år sedan. Var det ens nödvändigt med ett nytt torg och hade kommunen verkligen råd?

När det stod klart att omgörningen väl skulle bli av ställde kommunen noggranna krav på gatstenens färg och storlek, vilket automatiskt uteslöt alla stenar utom en sort tillverkad i Sverige. Slutnotan landade på 83 miljoner kronor.

– Vi tog en något dyrare kostnad för att få en högre kvalitet och för att kunna gå över vårt torg med gott samvete, säger hon.

Själv är hon mer än nöjd med resultatet.

– Jag är väldigt stolt att vi gjorde den här satsningen, säger hon.

Stenpriset delas ut av Sveriges stenindustriförbund och på plats fanns ordföranden och jurymedlemmen Kai Marklin.

– När vi gick igenom bidragen sökte vi efter något som var både estetiskt, hållbart och nyskapande, säger han.

Priset togs emot av Stina Elonsson och Anders Jönsson från arkitektbyrån Andersson & Jönsson Landskapsarkitekter AB.

Det var deras idé att låta Stortorget få ett slags vävmönster som skapades genom en kombination av olika svenska naturstenar med olika nyanser.

– Vi är ganska många som ska vara stolta, säger Anders Jönsson som öste beröm över Gävle kommun som lyckades förverkliga deras vision.