Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsam bilkrasch på byvägen

BOVIKEn 22-årig man från Gävle kraschade med sin bil nära Bovik på lördagskvällen. Han vårdades under söndagen på länssjukhuset i Gävle med svåra inre skador.Men det kunde ha gått ännu värre.

Annons
22-åringen var nära att köra på tre barn som cyklade på Boviksvägen. Ida Törnhult, tio år, lillebror Eddy Törnhult, sex år och Jonas Jonsson, nio år såg hur bilen i hög fart voltade och hur föraren kastades ut genom framrutan.

Upprivna
- De kom hem och var alldeles upprivna. Som att de grät men ändå inte. De hade lika gärna kunnat träffas av bilen, säger Helena Jonsson, Jonas mamma, själv uppskrämd dagen efter olyckan.
Stugorna är röda med vita knutar, här finns en liten badplats att bada vid. Bovik är en idyll.
Med undantag för vägen som går mitt genom byn. Dagen efter att tre barn var nära att bli påkörda är upprördheten stor.
- Det kan dundra förbi långtradare i 70 kilometer i timmen. Jag skulle vilja se den timmerbil som hinner stanna, säger Sören Jonsson, pappa till Jonas.
Man får hålla 50 kilometer i timmen på sträckan genom byn. Man de boende har satt upp skyltar som vädjar till bilisterna att nöja sig med 30.
En vädjan få hörsammar.

Onyktra väljer vägen
- Man eller kvinna, ung eller äldre, det spelar ingen roll. Och har man druckit då väljer man gärna den här vägen, säger Sören Jonsson.
Både förklaringen och lösningen är enkel, tycker föräldrarna i Bovik. Det är frånvaron av fart- nykterhetskontroller som gör att bilisterna kör fort och väljer Boviksvägen om de varit på fest.
- Man kan önska fler poliskontroller. Det är inte ofta man ser en polisbil på den här vägen, säger Sören Jonsson.
När barnen på lördagskvällen cyklade på Boviksvägen var de på väg till familjen Törnhult, som bor en knapp kilometer utanför byn. Barnen är lekkamrater. Därför cyklar de ofta till varandra.
- Det finns inte på världskartan att de får cykla själva i fortsättningen. Hädanefter kommer vi att skjutsa och hämta själva, säger Ulrika Törnhult och Helena Jonsson, barnens mammor.
22-åringen vårdades under söndagen på intensivvårdsavdelningen. Han var nedsövd och låg i respirator. Eftersom han inte har kunnat höras är det fortfarande oklart vad som orsakade den svåra avkörningen.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se