Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam explosion i Oslo

/

En kraftig explosion i Oslo har skadat flera personer och förstört byggnader i regeringskvarteren. Flera personer har hittats döda.

Annons

Det är i hjärtat av Norges maktcentrum som det har smällt. Stortinget och alla viktiga departement ligger runt explosionsplatsen. Tv-bilderna innanför avspärrningarna visar en plats som liknar en krigszon, som i Beirut under de värsta tiderna.

Norska polisens insatschef bekräftar att explosionen i Oslos regeringskvarter var orsakad av en bomb, rapporter NTB.

Norska medier uppger att två personer har bekräftats döda. Dessutom har flera personer hittats döda inne i en sprängd regeringsbyggnad i centrala Oslo, säger norska polisen till NRK.

Regeringen följer utvecklingen i Oslo, enligt Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I övrigt vill han inte säga hur regeringen hanterar situationen i Sverige just nu.
– De interna rutinerna i sådana här lägen kommenterar vi inte, säger han till TT.
Sebastian Carlsson vill inte säga om man vidtagit några säkerhetsåtgärder från svenskt regeringshåll. Han vill inte heller säga om något av de svenska statsråden befinner sig i Oslo.

Mängder av ambulanser deltar i räddningsinsatsen. Sjukvårdspersonal har bussats till platsen, vilket tyder på att många är skadade och chockade.
Enligt norsk polis rör det sig om "flera döda och skadade", skriver nyhetsbyrån AFP.
Till tidningen Dagbladet säger polisen att angreppet var riktat mot olje- och energidepartementet OED, som vid 16-tiden ännu stod i lågor.

(TT)

Mer läsning

Annons