Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäkter i barnbok

GÄVLE I serieboken som tolvårige Simon lånade på Stadsbiblioteket i Gävle skildrades två våldtäkter.
- Otäckt och olämpligt, tycker hans styvmamma.
- En realistisk, men kanske för naken skildring, säger bibliotekspersonalen.

Annons
Simon är en flitig gäst på biblioteket. Han har ett eget lånekort och lånar i snitt hem cirka 15 böcker per månad.
- Han gillar böcker om sport och är väldigt historieintresserad, säger han styvmamma.

En av de böcker han lånat från barn- och ungdomsavdelningen är ett seriealbum som handlar om Gustaf Vasa. Av en händelse började hans styvmamma bläddra i boken häromdagen och upptäckte då att berättelsen innehåller två våldtäkter som återges i text och bild.
- Jag blev upprörd när jag läste den. Det är absolut ingen bok han hade fått låna om jag visste vad den innehöll. Jag trodde att personalen på biblioteket läste igenom alla böcker, men nu undrar jag om de tittar i dem överhuvudtaget, säger hans styvmor.

- Det är lite för tidigt för en tolvåring att läsa sådana böcker, tycker jag. Hade han gått på gymnasiet hade det varit mer okej, säger hans 24-årige "plastbror".
Irene Eriksson är ansvarig för Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning. Hon vet precis vilken bok som Simon har lånat hem.

- Den ingår i en realistisk, historisk serie som är välgjord och bra berättad. Men i just det här fallet kan jag hålla med om att skildringen var lite väl realistisk och naken. Därför har vi placerat om boken till vuxenavdelningen, säger hon.
Boken har funnits i bibliotekets ägo i nästan tio år och personalen har aldrig tidigare tagit emot några klagomål. Irene Eriksson utesluter inte att liknande våldtäktsscener kan finnas i andra serieböcker.
- Vi köper in tusentals böcker per år. Det finns inte en chans att vi kan lusläsa varenda en, säger hon.

Simons styvmamma är i varje fall en erfarenhet rikare. Att
serieböcker är placerade på barnavdelningen är inte någon garanti för att de är lämpliga, menar hon.
- I fortsättningen kommer jag alltid att titta i de böcker han lånar hem. Jag skulle uppmana andra mammor att göra det också, säger hon.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Fotnot: Simon heter egentligen någonting annat.