Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsanklagad polis släppt

Den våldtäktsanklagade Gävleborgspolisen släpptes i förmiddags fri efter att rättegången avslutats. ”Jag vill tolka det som att åtalet kommer att ogillas”, säger Kaj Axlund, mannens advokat.

Efter överläggning beslutade tingsrätten att släppa polismannen fri i väntan på domen som kommer om en vecka.

- Han är naturligtvis lättad över att ha blivit försatt på fri fot efter att ha suttit häktad i över 30 dagar, säger Kaj Axlund.

Hur tolkar du beslutet att släppa honom fri?

- Jag vill tolka det som att åtalet kommer att ogillas. Men helt säker kan man inte vara förrän dom faller.
Polismannen kommer åtminstone inte att dömas för våldtäkt av normalgraden. Det beror på att minimistraffet för brottet är två års fängelse, vilket automatiskt hade lett till fortsatt häktning. Men det finns även mildare rubriceringar inom våldtäktsbrottslighet som eventuellt kan komma ifråga.
Målsägandebiträdet till den anmälande kvinnan vill inte spekulera i om frisläppandet ska tolkas som att polisen kommer att frikännas.
- Jag lägger ingen tolkning i det just nu, utan konstaterar bara att tingsrätten inte anser att det finns skäl för att ha honom fortsatt häktad, säger Anna-Kajsa Stranding.
Hur reagerade din klient på att mannen släpptes fri?
- Hon tycker att hela situationen känns jobbig och känner att hon inte blir trodd.
GD söker chefsåklagare Pär G Lindell vid riksenheten för polismål.