Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsförsök på marknad?

GÄSTRIKLANDEn 43-årig man från Gästrikland är åtalad, misstänkt för våldtäktsförsök alternativt försök till sexuellt tvång efter en händelse på Ockelbo marknad förra året.

Mannen förnekar brott, men tar på sig visst ansvar för händelsen.
- Min klient förnekar grundmisstanken; försök till våldtäkt. Sedan har åklagaren alternativt åtalat för försök till sexuellt tvång. Det har jag ännu inte haft möjlighet att diskutera med min klient, säger 43-åringens försvarare, advokat Bengt Hennel.
Det var vid tretiden natten till en söndag, den 1 juli förra året, som mannen och kvinnan träffade på varandra på väg hem efter att Ockelbo marknad avslutats. Kvinnan uppger att hon dessförinnan varit på dans vid torget i Ockelbo.

Var berusade
Både kvinnan och den misstänkte uppger i förundersökningens polisförhör att de varit berusade. Kvinnan uppger att hon har en del minnesluckor från vad som hänt under kvällen.
Båda säger dock att var ensamma när de möttes.
Kvinnan säger i förhör att 43-åringen plötsligt dök upp vid en raststuga. Han kom fram och tog tag i henne för att sedan slänga ner henne på marken.
Därefter ska mannen ha slitit av henne kläderna. I samma förhör säger hon att trodde att mannen skulle kunna döda henne.
Hon uppger att hon varit rädd för att göra motstånd eller skrika eftersom hon inte visste hur mannen skulle reagera, men att hon till slut skrek ändå.

Kom till undsättning
Det misstänkta våldtäktsförsöket avbröts när en ordningsvakt, som påkallats av några unga pojkar, kom till platsen.
43-åringens historia är en annan. Han berättar att han träffade kvinnan på väg hem och att kvinnan ville att de skulle gå tillsammans.
Enligt mannen gick de och pratade, mannen bjöd på cigaretter. Han säger att de kysstes och att de till slut, "i fyllan och villan", hamnade i gräset på marken.
Kvinnan ska sedan frivilligt ha låtit mannen ta av henne kläderna.
- Hon ville ha sex med mig och jag ville ha sex med henne, uppger mannen i förhör.
Mannen säger dock att han minns att kvinnan skrikit "nej" två gånger.
Han medger att det gått för långt och att han skulle ha slutat vid ett första nej, men förnekar att det skulle vara fråga om våldtäkt.

"Inget våld"
43-åringen säger att han visserligen höll i kvinnan, men att hon varit fri att gå därifrån.
Han medger att han gjort fel och att han inser att hans påstridighet kan ha skrämt kvinnan. Han uppger dock att det inte handlade om något våld och förnekar att han haft för avsikt att våldta kvinnan.

Inkallad som vittne
Den ordningsvakt som hörts som vittne uppger att mannen och kvinnan pratade med varandra när han kom till platsen.
Vakten säger att han fått uppfattningen om att umgänget ska ha skett i samförstånd, men att det spårat ur. Ordningsvakten berättar att 43-åringen lugnt följde med honom och att de sedan tillsammans inväntade polis.
Det är nu upp till Sandvikens tingsrätt att avgöra saken. Om mannen fälls kan det bli fråga om fängelsestraff.
- Jag har naturligtvis en förhoppning om att min klient går fri. Det är inte uteslutet, säger Bengt Hennel.
SOFIA ÖHLANDER