Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet föll på Sundelius

”Ett namn som alla är överens om” och ”Jag fäste mig vid henne direkt”.
Så lät det när Ann-Katrin Sundelius i går lanserades som ny kommundirektör i Sandviken.
– Det känns jättebra, som att flytta hem igen, säger den blivande chefen själv om att återvända till kommunen där hon växte upp.

Den 1 oktober är det tänkt att Ann-Katrin Sundelius ska börja som ny kommundirektör i Sandviken efter Svante W Nordh. I alla fall om kommunstyrelsen ger sitt godkännande den 23 juni. Och så tycks det bli.

– Det är en oerhört enig rekryteringsgrupp som står bakom det här förslaget, säger kommunalrådet Monica Jacobsson, S.

Hon, kommunalrådet Peter Kärnström och oppositionsrådet Per-Johan Emtell, MP, ingår i den grupp som intervjuat kandidaterna tillsammans med en konsult och de olika fackförbunden. Alla, såväl fack som de politiska representanterna, uppges vara överens om att Ann-Katrin Sundelius är rätt kvinna för jobbet.

Som GD berättade i början av maj stod det mellan henne och Anders Friberg som båda kallats till slutintervjuer bland tio kandidater.

– Ann-Katrin Sundelius kompetens och bredd är två viktiga faktorer. Sedan verkar hon ha ett genomtänkt och modernt ledarskap. Hon ser sig framför allt som en lagledare, säger Monica Jacobsson.

– Jag fäste mig direkt vid att hon är otroligt duktig på kommunikation, säger Per-Johan Emtell.

Själv befann sig Ann-Katrin Sundelius i Bryssel när nyheten presenterades i går. GD nådde henne via telefon.

– Jag är förstås jätteglad och ser fram emot att återvända till min gamla hemkommun. Det händer mycket positivt där, säger hon och nämner bland annat husbyggen runt Storsjön, Sandbacka Park och Göransson Arena.

– Och så är Sandviken otroligt framåt när det gäller kultur!

Just kultur är något som ligger den litteratur- och teaterintresserade Ann-Katrin Sundelius extra varmt om hjärtat.

1975 lämnade hon Sandviken för att ta bibliotekarieexamen i Borås. Hon fick jobb i Hedemora där hon senare blev kulturchef och slutligen kommunchef. I dag är hon vd för ett regionalt utvecklingsbolag. Men nu väntar alltså en flytt tillbaka till Sandviken.

– Det ska bli roligt att arbeta som kommunchef igen, det är något som jag har saknat. Jag gillar samspelet. Kommunal verksamhet är ett lagarbete. Jag tror att jag är bra på att få människor att jobba tillsammans mot gemensamma mål och upplevs nog som trygg i min ledarroll, säger Ann-Katrin Sundelius.

Den övriga kommunstyrelsen fick förslaget till ny kommundirektör presenterat för sig i går.

– Jag är absolut överens med rekryteringsgruppen om att det här verkar vara rätt val, säger oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, M.