Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärd i morgon?

Folksam har kommit med sin årliga rapport ”Välfärdstendens” och i den noteras att krisen på arbetsmarknaden drastiskt har ökat efterfrågan på inkomstförstärkningar. En av tre i LO och TCO har numera en privat försäkring som kompletterar a-kassan.

Även andelen privata sjukförsäkringar ökar.

I kristider är självfallet försäkringsskyddet aktuellt. Många som råkar ut för arbetslöshet i dag upptäcker att a-kassan inte alls täcker inkomstbortfallet. Striktare villkor, förändrade beräkningsgrunder och nya beskattningsregler har dels gjort det svårare att över huvud taget få ersättning från socialförsäkringssystemen, dels medfört att de faktiska ersättningsnivåerna sänkts, påpekar Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, i Dagens Nyheter.

Arbetsskadelivräntan har sänkts från 100 till 93 procent av nettolönen, sjukpenningen som ska vara 80 procent av sjukpenninggrundande lön ligger nu i genomsnitt på 75 procent och ersättningsnivån sjunker till 58 procent för en genomsnittslöntagare om han eller hon blir arbetslös.

Det är alltså inte förvånande att allt fler tecknar privata försäkringar. Andelen med en kompletterande arbetslöshetsförsäkring har ökat från 18 till 32 procent jämfört med förra året. Särskilt kraftig har ökningen varit för medlemmar inom LO och TCO.

Anställda som saknar kollektivavtal är särskilt illa utsatta och det handlar om en grupp på mellan 360 000 och 560 000 personer.

När ansvaret för tryggheten förskjuts från staten till individen är det inte förvånande att värderingarna kring välfärd förändras i individualistisk riktning, skriver Håkan Svärdman. Andelen som anser att samhället har huvudansvaret för försäkringsskyddet vid sjukdom, arbetslöshet och pension har minskat från 32 till 27 procent jämfört med förra årets undersökning. Stödet för det allmännas ansvar faller och riktningen är ökat personligt ansvar. Många svenskar har förstås både råd och möjlighet att komplettera de svagare offentliga socialförsäkringarna men många har inte det. Vad man i sammanhanget kan förvåna sig över är att framförhållningen är så dålig hos många. Det är som om dåliga tider inte skulle kunna inträffa.

Vill vi att Sverige ska fortsätta i den här riktningen med större individuellt inslag i försäkringarna och tryggheten, undrar Håkan Svärdman och frågar om vi inte hellre bör söka nya vägar för tryggheten utan att någon hamnar i välfärdens skugga.

Folksams rapport kan ses som ett exempel på vad som hotar tesen om generell välfärd, kollektivt finansierad. Den ekonomiska – och politiska – utvecklingen drar mot allt fler avgifter för dem som tar del av välfärdssystemet. Landets samlade ekonomi orkar inte med de stigande utgifterna men den generella välfärden där ingen lämnas i välfärdens skugga måste gälla också i morgon.