Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfläskinger ingetförtroende

Det är dags för budgetförhandlingar – mandatperiodens sista, då vårbudgeten sällan är revolutionerande ett valår. Det betyder att mitt i lågkonjunkturen måste regeringen hitta sitt valfläsk. För en sak kan man lära av Socialdemokratins långa maktinnehav - det har tidigare behövts nya friska pengar för att kunna säkra maktinnehavet.

Finansminister Anders Borg var på torsdagens regeringsfika (där dagens regeringsbeslut presenteras för journalister under sommaren) försiktigt mindre pessimistisk än tidigare. Precis så uttryckte han sig - mindre pessimistisk. Han är inte optimist men däremot ser siffrorna och bedömningarna något bättre ut nu än de gjorde innan semestrarna.

Finansministern åtnjuter, förmodligen med rätta, ett starkt förtroende bland svenskarna. Man tror helt enkelt att han alltid har på fötterna när han uttalar sig - och det kommer sig väl av att finansministern inte riktigt talar ”politiska”.

De andra, så kallade fackministrarna kan bereda sig på en rejäl fajt med finansministern. För även om han är lite mindre pessimistisk nu än i våras finns det nog inga stora fläskmöjligheter. Makten får återvinnas med ord och inte med fetare plånböcker hos väljaren.