Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välgjort Vapen

Konstnären och animatören Johan Löfström har hållit kortfilmskvällar i Kulturkiosken sen i höstas. Främst brinner Johan för det kreativa hantverket, för ”riktiga” animationer i lera och papper. Han pratar entusiastiskt om animationsworkshops som förhoppningsvis ska bli av. Han nätverkar också internationellt (titta hit, Gävle Kommun!), har utbyte med animationsskolor i bland annat Vancouver och Zagreb, varifrån filmer visats. Allt drivs utan budget, nätverk och tid får det att funka ändå, i IDKAs lokaler.

Nu säsongsavslutning i fullsatt kiosk och premiär på dockfilmen Vapnet. Bara riktigt hängivna galningar ägnar sig åt animation och filmens smått galna tillkomst är värd en artikel i sig.

I korthet: filmens upphovsmakare flyttade från Stockholm till Sandviken, hyrde en billig lägenhet och spelade in filmen i vardagsrummet. Planen var att det skulle ta ett år, det blev närmare tre år av lågbudgetliv, ströjobb och periodvis dygnetruntjobb med filmen. Inte kunde de mycket innan heller, lärde ur handböcker och via forum på nätet. Svårt och kreativt utmanande var det och just därför så tillfredsställande. Småningom uppstod kontakt med IDKA och Film Gävleborg som gett mycket stöd.

Allt utom dockornas skelett är egentillverkat: dockor, miljöer, musik, ljud, allt. Trion betonar också att projektet inte varit lika lätt att genomföra i Stockholm, där är allt snävt branschinriktat och kampen om uppmärksamhet stor. Beröm till Gävleborg, alltså!

Filmen är en blandning av science fiction, pratfilm a la fransk 60-tal och dockanimation.Den utspelar sig ombord på rymdstationen Minerva, där de tre astronauterna Lorenzo, Augustin och Lydia arbetar. Nya order levereras, vapnet som finns ombord ska armeras. Under filmens 25 minuter avhandlas riktigt tunga frågor som ansvar, alienation, makt och maktlöshet. Framtiden liknar det förflutna och trots all teknik förblir människan ofullkomlig och liten i det stora, stjärnfyllda mörkret. En snillrik historia med tvist på slutet. Allt är välgjort, dockorna uttrycksfulla med stora ögon och de groteska munnarna väl synkade med talet. Den stämningsskapande musiken används sparsamt. Annat som skapar stämning och närvaro är detaljer som ett schackspel, vatten ur kran, tårar, stekta ägg, lakanens spetskant. Och köksinredning och radio i brunt trä, så typiskt 60-tal liksom känslan av radhusaktig instängdhet. Filmen släpps snart på Pirate Bay och DVD, valfritt om man vill betala eller ej.

Kvällen inleddes med en kvarts blandad kortfilmsunderhållning.Här visades allt från datorspelsliknande skelettfajt till dråplig västern med misslyckat fritagningsförsök, tokrolig barnfilm, en graffande gudinna på Rådhustorget, rasande psykedelia och en fint tecknad sekvens i svartvit 70-talsstil. Allt signerat elever vid högskolans Creative Computer Graphics.

Camilla Dal