Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj bil med sunda förnuftet

Ska du köpa bil? Försök då att använda förnuftet. Inte så lätt när tillverkarna gör allt för att dina känslor ska få styra. De vill att du ska välja kärra med ögon, öron och näsa och hårdsatsar på design. Vi berättar vad du bör tänka på.

Annons

Det är roligt att köpa bil. Vare sig den är ny eller begagnad. Men samtidigt kan det vara oerhört svårt att välja rätt märke och modell i det enorma utbudet. Till råga på allt är det lätt att låta sig luras. Fordonstillverkarna försöker nämligen manipulera oss att köpa bilar med våra sinnen i stället för med förnuftet.

Vi förförs av den lyxiga känslan som doften av trä och läder ger i kupén. Imponeras av det tunga och dova klicket när dörren stängs och njuter av motorns morrande när gaspedalen trampas ned. Men allt det där är bara design. Lukterna, ljuden och känslan i reglagen är noggrant framtagna för att förtrolla oss. De ska ge rätt signaler och locka oss att köpa kärran.

Det är samma sak med bilens exteriör. Formgivning och fräcka detaljer ska aktivera våra känslor och fresta oss. Ofta ser fordonen dyrare och häftigare ut än vad de egentligen är.

För en bil är inte bara ett transportmedel. Den är ett viktigt attribut som berättar vem man är. En förlängning av personligheten. Och den är inte direkt billig. Att köpa och äga en bil är en av de tyngsta utgiftsposterna för de svenska hushållen.

Så håll i hatten när du ska skaffa bil och försök använda förnuftet i stället för att låta känslorna styra. Fundera på vad den ska användas till och vilka resebehov just du har. Förmodligen räcker det med en mindre och snålare bil än vad du först hade tänkt dig. Måhända är det bättre att hyra en rejälare kärra de få gånger du ska frakta större prylar eller åka på vintersemester?

Bilvalet påverkar inte bara din egen ekonomi utan också miljön och energiåtgången i Sverige. Kanske behöver du inte ens ha en egen bil utan klarar dig med hyrbil, taxi eller bilpool. Eller med cykel eller kollektivtrafik? Valet är ditt.

Robert Lagerström/TT Spektra

robert.lagerstrom@ttspektra.se

Annons