Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna skickade ut mer än halva fullmäktige

Över halva kommunfullmäktige byts ut i Hofors efter valet.
Lämnar gör bland andra profiler som Sören Bergqvist, V, och Pär Åslund, FHT.
Hoforspartiets Mathias Strand var den enda som kryssades in.

Väljarna i Hofors ville ha förnyelse och det kommer de i viss mån att få, trots att det blir fortsatt vänsterstyre. Hela 16 av 31 ledamöter i nästa mandatperiods fullmäktige kommer att vara nya på sina stolar.

En av dessa är Mathias Strand, 36, som var den enda som tog sig in i fullmäktige med hjälp av personkryss.

– Det är jätteroligt att folk har förtroende för mig, säger han.

Mathias Strand har en del att stå i till vardags. Han är lärare i idrott och matte på Petreskolan, han spelar ishockey i Hofors A-lag, han är ledare för ett ungdomslag i samma sport och han har tre barn.

Därför hade han sett till att bli placerad lite längre ned på valsedeln. Men väljarna brydde sig inte om hur Mathias Strand ska få ihop vardagspusslet. Med 76 personkryss röstades han med god marginal in i fullmäktige.

Och väl där kommer han att ge politiken den tid den behöver, säger han.

– Det här är ju en fantastisk möjlighet att få vara med och påverka.

Bland de 16 som försvinner från fullmäktige finns kommunstyrelsens nuvarande vice ordförande Sören Bergqvist, V. Han hade dock meddelat redan innan valet att han hade för avsikt att trappa ner.

Det hade däremot inte Pär Åslund och Kent Olsson som får ta konsekvenserna av att Folkhemmet i Hofors-Torsåker gjorde ett riktigt bottenval.

Anledningen till att så många nya kommer in i fullmäktige är framför allt att de partier som gick framåt, SD, V och HOP, hade listor med i stort sett uteslutande nya namn.