Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna väntades efter tennisen

EU-valet är demokratins sorgebarn med ständigt lägre valdeltagande.
– Men är vi med ska vi göra det bästa av situationen, säger Roger Brodin, ordförande i valdistriktet Söder 3.

Sven Oskarsson, doktor i statsvetenskap i Uppsala, konstaterade nyligen att väljarna betraktar valet till Europaparlamentet som ett andra rangens val.

Siffrorna över valdeltagandet ger honom rätt. 1995 röstade 42 procent av svenskarna när de för första gången fick chansen. I förra valet 2004 hade valdeltagandet sjunkit till 37 procent.

I valdistrikt Söder 3 med röstningslokal på Kaserngatan trampade väljarna inte direkt varandra på tårna.

– Kanske är det för att man inte förstår innebörden av valet. Trots att parlamentet tar så stora beslut som påverkar oss så mycket. Det beror nog på okunskap, tror Roger Brodin, som kontrollerade legitimation och röstlängd på de fåtaliga väljare som dök upp.

– Min inställning är tvärtom att nu när vi är med så ska vi göra det bästa av situationen. Genom att rösta, säger han.

I en stad som redan har lågt valdeltagande har några distrikt i Andersberg utmärkt sig för att ha ännu lägre valdeltagande.

Men Maria Andersson röstade, tillsammans med sin tre barn som då fick en handgriplig lektion i demokrati.

– Jag röstar i alla val. Det tycker jag att man ska göra. Men det har pratats väldigt litet om det här valet, anger hon som en förklaring till det förväntat låga valdeltagandet.

– Kanske att det är för stort och att människor inte inser hur deras röster påverkar. Själv kan jag rösta olika i riksdagsvalet och valet till EU-parlamentet. I EU-valet tittar jag på vilka svenska värderingar som är bra att föra fram i EU, säger Maria Andersson.

I vallokalen i Andersberg är det något fler väljare än det var på Söder. Och vice ordföranden i valdistriktet, Karin Eriksson, hoppas på en tillströmning av väljare fram emot kvällen.

– När den där tennismatchen slutar. Det tror jag kan ha betydelse.