Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen in i Martinus värld

44 symbolbilder som innehåller hans tankar om hur allt hänger ihop. Mellan 8 000 och 9 000 boksidor.
Den danske andlige författaren Martinus lämnade en världsuppfattning efter sig. Nu visar Kulturcentrum i Sandviken utställningen "Ett fönster mot evigheten" som introduktion till hans tankar.

Martinus Thomsen, (1890–1981), växte upp fattigt och arbetade med enkla jobb. Men han såg på medmänniskorna med kärlek och hade en varm gudstro. En dag fick han en bok om meditation och började meditera enligt bokens råd.

– Han upplevde hur hans medvetande upplöstes och han såg in i den andliga världen, säger Thor Gjörvad som står bakom utställningen kring Martinus.

Det Martinus såg och tänkte växte till en bild av hur allt hänger ihop. Martinus ägnade resten av sitt liv åt att skriva och måla sina tankar om de principer som styr världen och människan. Det blev digra bokverk och en serie målningar där han använde färger och symboler för att uttrycka sig.

Till exempel menar Martinus att mänskligheten som helhet befinner sig på gränsen mellan djur- och människoriket. I djurriket, det primitiva stadiet, råder den starkes rätt och där är reaktionen på en oförrätt att slå tillbaka. Så skapas krig och konflikter.

– Men den kristna logiken är att om någon begår en oförrätt mot en ska man lära sig förlåtelse. Allt måste förlåtas om vi ska komma vidare i utvecklingen. Det är förlåtelsen som gör människan human, säger Thor Gjörvad.

Thor Gjörvad började läsa om Martinus för 30 år sedan och har sedan dess engagerat sig för att sprida Martinus läror och världsbild. I Engelsberg har han sitt café och galleri där också utställningen om Martinus hänger permanent.

– Syftet med utställningen är att göra Martinus lite mer lättillgänglig, säger Thor Gjörvad.