Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommet med lek och skratt

GÄVLEDen spända väntan för människorna på asylslussen sätter sina spår. Inte minst barnen tycker att det är jobbigt.

Annons
- De har så tråkigt. Här finns ingenting speciellt för barnen att göra, säger Nora Güzen som arbetar på asylslussen.
Men ett par gånger i veckan dyker clownerna Bing och Bång upp för att underhålla barnen. Besök som är mycket uppskattade, säger Nora Güzen. Och det märks.
När clownerna börjar sin föreställning ute på gården utanför asylslussen i fredagssolen strömmar barnen - och en hel del vuxna också - dit för att titta.

Gester och mimik
Föreställningen är utan ord, barnen kan ju bara sina hemspråk, och de båda skådespelarna, Frida Blomqvist och Raed Awde, använder sig av gester och mimik. När de gör miner åt varandra, himlar med ögonen, tassar försiktigt på tå eller låtsas tappa balansen, då förstår alla barnen vad det betyder. Det språket är universellt och barnen är snabbt med på noterna.
Efter föreställningen får de som vill och törs komma fram och titta på leksakerna de haft med sig i föreställningen, som rockringar och en kvackande blå fågel. Först är barnen lite försiktiga men efter en stund vågar de sig fram.

Clownsminkning
Frida Blomqvist tar fram en sminklåda och lyckan är total för en liten pojke när han får clownsminkning i ansiktet.
Frida Blomqvist som är dramapedagog har varit ute mycket i skolorna med en diskussionsteater inom projektet "För respekt" som Röda korsets ungdomsförbund i Gävleborg står bakom. Projektet syftar till att elever och lärare ska få fundera över sina attityder och värderingar kring olikheter och likheter via teater och praktiska övningar. Det var utifrån "För respekt" som idén föddes att besöka asylslussen med en föreställning.
Under sommaren har de varit där ett flertal gånger och förhoppningen är att kunna fortsätta, säger projektledaren Carina Källberg. Finansieringen har skett bland annat genom pengar från allmänna arvsfonden och nu har man sökt nya pengar för att kunna fortsätta, pengar som Carina Källberg hoppas få. Om inte kommer man bara att kunna besöka asylslussen september ut. Men hon är optimistisk, bland annat kommer Röda korset-kretsarna i länet att bidra.
När hon, Frida Blomqvist och Raed Awde besöker asylslussen brukar de försöka ha med sig leksaker som skänkts till Röda korsets Kupan i Bomhus. Den här gången hade de dock inte med sig några, det fanns inga att skänka bort.
- Vi tar gärna emot leksaker. Helst mjukisdjur, det är väldigt uppskattat, säger Carina Källberg.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist_gd.se