Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallöften politikens extrapriser

GÄVLELO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin deltog i socialdemokraternas valarbete i länet på lördagen. Först genom att dela ut rosor och prata politik på Stortorget, senare genom att vara huvudtalare när arbetarrörelsens dagar, A-dagarna, inleddes i Folkets Hus.

Lundby-Wedin gjorde sitt allra bästa för att gjuta mod i de knappt 200 partikamraterna som samlats i Folkets hus stora sal. Hon använde alla sina 45 minuter och gjorde det väl som den utmärkta talare hon är.
Det märktes tydligt att hon är oroad över att socialdemokratin inte ska gå segrande ur valet om om två veckor.
Hon uppmanade därför i omgångar alla valarbetare att sätta till allt sitt engagemang den korta tid som återstår.
Hon poängterade vikten av att så många som möjligt förmås att rösta. "Det krävs för att socialdemokraterna ska vinna."
Hon gick hårt åt huvudmotståndarna, moderaterna, och deras vallöften. Hon konstaterade att förstagångsväljare på sistone i hög grad röstat på moderaterna.

Andras olycka
- Jag kan känna oro för den generation som ska rösta första gången nu. Moderaterna har varit störst på förstagångsväljare tre val i rad nu. Det ser ut att brytas den här gången. Man ska inte glädjas åt andras olycka. Det gör jag i alla fall, deklarerade hon.
Lundby-Wedin ser de borgerligas vallöften litet som extrapriser som matvaruhandeln lockar köpare med.

Ideologiskt val
- Det här är ett ideologiskt val i högsta grad. Det handlar inte om några få valfrågor utan vi ställer upp på en politik som grundar sig på jämlikhet och lika värde.
Hon menade att det bara går att lova en riktning i politiken, inte konkreta reformer en viss tidpunkt.
- Skulle det hända något i Mellanöstern märks det självfallet i vårt lilla land och i våra plånböcker, sa hon som ett exempel på faran med löftespolitik.

Inte skämmas
Hon sa också att medlemmarna i LO, landsorganisationen, inte behöver skämmas för att LO satsar 75 miljoner på en socialdemokratisk valseger.
Detta oaktat att det på borgerliga ledarsidor sägs att LO är en part på arbetsmarknaden som inte har med politiken att göra. Det håller förstås inte LO-ordföranden med om. Hon pekade på LO:s stadgar som väl stämmer överens med den rättvisa och jämlikhet socialdemokratin står för.
Hon kritiserade också borgerligheten för att inte ha något ansvar för orden. "Makt över vardagen" och "personlig frihet" var två exempel hon nämnde
- Frihet är moderaternas favoritord. Det borde vara vårt också. Valfriheten får dock aldrig vara överordnad friheten. Det är den i moderaternas Sverige, sa hon.
Hon hoppade också på den samlade borgerligheten som vill inskränka arbetsrätten. Hon sa att hon inte tror att folkpartiledaren Lars Lejonborg begriper vad han gör i det fallet.
Arbetsrätt och integration var också ämnen hon hann ta upp.
A-dagarna fortsätter i dag. Då är statsrådet Ulrica Messing gäst.
OLLE HILDINGSON
026- 15 96 38
olle.hildingson_gd.se