Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallpojken är ledsen!

Annons

”Det stod en varmkorvgubbe ner’ på Fyris torg, han måla korvarna svarta för han hade sorg ...”, han var ledsen.

I Gävle har vi väl inga ledsna korvgubbar mer, vilket är kanon, men det står en pojke på Gävle Stortorg som är mycket ledsen.

Statyn ”Vallpojken” står på Drottninggatan, i Stortorgets sydöstra hörn, förmodligen den folktätaste passagen i hela stan. Han står där och blickar ut över det som fram till juli månad nästa sommar kommer att vara en arbetsplats. Han förstår att något kommer att hända med torget. Men han har ännu inte förstått att det nu ska pumpas in en si så där 74 miljoner kommunala kronor i ett ombyggnadsprojekt. Torget ska snyggas till. Han kommer att varje dag få bevittna hur projektet framskrider. Resultatet av ombyggnaden blir säkert ett nytt finfint Stortorg.

Men varför är Vallpojken då så ledsen? Jo därför att han sedan lång tid, kanske snart två år? saknar sin högra underarm! Jag går här inte in på vad jag anser om den eller de som stympat hans arm.

Som konstintresserad Gävlebo blir jag själv så ledsen varje gång jag passerar pojken, att jag brukar ta en extra promenad för att lugna ner mig. Men det har jag slutat med, för en gång så promenerade jag förbi rondellen vid norra utfarten och det rosafärgade spektakel som står där fick mig inte att må bättre.

En annan gång så gick promenaden efter ån, mot havet. Men där finns en bro som jag inte begriper hur någon kan ta sig under med annat än roddbåt. Nej, numera går jag raka vägen hem med min sorg, varje gång jag passerat pojken.

Gävle kommun har på senare tid, genom diverse projekt, visat en stark ambition att stärka stadens profil. Gävle som kulturhuvudstad är bara ett exempel. Här finns det nu en ypperlig möjlighet att med en liten insats verkligen ge stadskärnan en rejält kulturhöjande ansiktslyftning.

Se nu snarast till att reparera den skamfilade statyn! Någon vettig person inom Gävle kommun, Gävle centrumsamverkan eller Länsmuseet, måste kunna fixa detta problem. Hör kanske med GDG- fonden, de som skänkte statyn 1990, där kan ni kanske få tips om hur ni ska gå till väga?

Men förmodligen är jag här bara helt ”ute och cyklar” och har då skrivit denna insändare helt i onödan. För det kan givetvis inte vara så att det i de budgeterade 74 miljonerna inte ingår en liten kostnadspost för att återställa vallpojken i oskadat skick...eller?

Det kan vara tungt att ha ett konstintresse!

...det kan givetvis inte vara så att det i de budgeterade 74 miljonerna inte ingår en liten kostnadspost för att återställa vallpojken i oskadat skick...eller?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare