Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valls hage förfaller

GÄVLE
Valls hage förfaller.
Skötseln av området är obefintlig.
Nu ska kommunen utreda vem som bär ansvaret.

Annons
Redan tidigare har skötseln av området gått på sparlåga. Skogsmuseet Silvanum har tidigare haft ansvaret. Sedan några år tillbaka har museet dock haft svårt att få resurserna att räcka till.
När Silvanum fyttade till Ockelbo för ett år sedan försvann dessutom driftsbidraget för museet.

Silvanum avvecklas

Gävle kommun och Silvanum kom då överens om att dela upp skötseln mellan sig. Men när Silvanum nu har beslutat att avveckla stiftelsen och dess verksamhet har frågan om Valls hage ställts på sin spets.
Redan nu är området i stort behov av skötsel.
Kommunledningskontoret har lämnat ett förslag till kommunstyrelsen om framtiden för Valls hage.
Förslaget är att tekniska kontoret får i uppdrag att utreda ett överförande av skötseln till kommunen.
Bo Runsten, ansvarig för drift, skötsel och underhåll vid tekniska kontorets parkförvaltning, säger att det inte är helt utrett vilken avdelning som ska ha ansvar för Valls hage.
- Valls hage är ett område som troligtvis hamnar på mark- och bostads bord, säger han.
Detta eftersom området inte är allmän platsmark som till exempel Boulognerskogen är.
- Men det är klart, det kan bli vi som får ta ansvar. Det är det som ska utredas. Vem som ska ta ansvaret och hur skötseln ska finansieras.
Parkförvaltningens ekonomi är redan i dag pressad. Bo Runsten säger att om hans förvaltning ska sköta Valls hage kommer det att krävas att kommunen skjuter till ytterligare pengar.
Han säger att nivån på skötseln just nu är mycket låg och att han hoppas på att det snart blir en lösning. Om inget händer finns risken att Valls hage förfaller totalt.
- Det vore väldigt tråkigt.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se