Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valls hage väntar på vård

GÄVLE
En ny skötselplan för Valls hage och dess träd blir klar i höst. Men det krävs pengar om den ska kunna genomföras.

- Fortsätter det att växa igen så förfaller arboretet, säger David Torung, chef för Silvanum.
När Silvanum flyttade till Ockelbo delade stiftelsen och kommunen upp skötseln av Valls hage. Silvanum underhåller det planterade och röjer i skogen och kommunens tekniska kontor städar och klipper gräs.

Krävs bidrag
En student från lantbruksuniversitetet inventerar nu Valls hage och gör en skötselplan för området som examensarbete. Men för att sedan kunna genomföra planen krävs bidrag från Gävle kommun och landstinget säger David Torung. Hur mycket pengar det handlar om har han ingen uppfattning om innan skötselplanen är klar.
- Det beror på hur mycket man vill göra.
Pengar till vården av Valls hage har varit ett problem för Silvanum sedan skogsvårdsstyrelsen flyttade till Söderhamn 1997. I samband med Ockelboflytten försvann driftsbidrag. De senaste åren har arbetet gått på sparlåga och det är dags för en rejälare röjning. David Torung säger att Silvanum vill satsa på den skogsbotaniska parken.

Bro för patienter
Enligt David Torung är landstinget intresserat av Valls hage och länssjukhuset funderar på att bygga en bro dit för att patienter och anhöriga lättare ska kunna komma ut till träden.
Tekniska kontoret har ont om pengar och bad i våras kommunstyrelsen om 50 000 kronor för att klara sina åtaganden med gräsklippning, städning och information.

Anna Bagge
026-159647
anna.bagge@gd.se