Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vals är ingen barnlek

/

Man kan enkelt konstatera att dans har blivit en trend. Två bevis är när program som Let´s dance och So you think you can dance ligger i topp hos tittarna. I samma takt som de dansar genom rutan tar platserna på Gävles danskurser snabbt slut.

Annons

Därför bestämde GD sig för att hoppa på trenden och prova vals, cha-cha, lindy hop och tango. Fyra populära danser. För visst är även dans en träningsform. Med vår egen Tony Irving, mer känd som Lars Ingman, Maria Kallvi och Fredrik Paulsson från Gävle Rockin Rollin Club gjorde våra reportrar Rebecca Wictor och Daniel Siksjö ett försök att lära sig dessa danser under en lektion per dans. Lärarna fick sedan ge ett omdöme om hur de hade klarat sig. Så det återstår bara att önska dem lycka till. Vi börjar med vals och cha-cha.

Så här i efterhand tyckte vi, Rebecca och Daniel, att vi börjat med den svåraste dansen. Vals var häftigt när vi väl hade fått öva i en timme men det var ingen lek att komma dit. Grundsteget var lite förvirrande då man skulle ta första steget med olika fötter varje gång. Höger, vänster, höger. Vänster, höger, vänster. Det kanske inte låter så svårt men det tog ett tag att få huvudet och fötterna att jobba tillsammans.

Vi hade kul men tyvärr kommer nog inte någon av oss att fortsätta med valsen. Tyvärr. En, två cha-cha-cha. Oj,vilken rolig dans cha-cha är.

Det gick snabbt att lära och musiken svängde.

Att den är nära relaterad till samban kan ha gjort sitt eftersom det är en dans de flesta har provat på någon gång eller i alla fall svängt sina lurviga till på krogens dansgolv. Vi lärde oss ett par olika övningar och klarade av både spinturn, New York, spotturn och cubanstep.

Det svåraste var nog för Daniel att få till naturliga vändningar, vi ville båda hellre trycka in oss i ett hörn än använda den stora tomma ytan mitt på golvet. Men slutligen lärde vi oss även det.

Omdöme cha-cha:

Att tolka musiken gjorde Rebecca och Daniel utomordentligt bra! Grundstegen, snurrar, öppning samt sidosteg fungerade utmärkt och dansglädje fanns. Så min bedömning efter takt, teknik, dansrytm, glädje och viljan blir helt klart med BERÖM GODKÄNT!

Jag lyfter återigen på hatten för er två.

Min bedömning med en siffra skulle bli en klar åtta.

Lars Ingman

Mer läsning

Annons