Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välskrivet och välspelat om roller och könsroller

”The Kids Are All Right” är en komedi om hur det är att leva i en familj med tonårsbarn, på ett mycket okomplicerat sätt. Visst består familjen av två mammor och ingen pappa, men den saken är inte så viktig i sammanhanget.

Familjelivet är ungefär lika kul eller tråkigt som vilket familjeliv som helst. Man jobbar för mycket och undrar om barnen har rätt kompisar, om dom provar droger eller bara om de är lyckliga.

Familjen har två barn och sonen vill veta vem som är hans pappa, men eftersom han är för ung för att fråga får storasyster fråga efter vem deras surrogatpappa är. Det visar sig att surrogatpappan vill träffas och det blir ett lyckat möte, så dottern bjuder hem honom. Hem till mammorna.

Spermadonatorn är en cool kille som odlar biodynamiskt och kör motorcykel, en som slår vilken förälder som helst i coolhet.

Då börjar det trassla till sig, för vad ska barnen med en helt främmande pappa till, de har ju två förträffliga mammor? Tycker mammorna.

Familjebilden hotas och det visas i en fullkomligt lysande middagskonversation under hövliga former. Inget avgörande blir sagt men man anar konflikterna.

Det är just de välskrivna replikerna och de fantastiska skådespelarna som lyfter filmen. Annette Bening och Julianne Moore gör sina trötta och välmenande föräldrar rättvisa och Mark Ruffalo är en som blev spermadonator för pengarnas skull och nu plötsligt ska försöka vara pappa.

Vi har alla våra roller i olika sammanhang och kanske blir rollerna tydligare när man inte helt enkelt kan avfärda dem som statiska könsroller. Annette Bening är den resultatinriktade läkaren som ser sin auktoritet hotas och Julianne Moore spelar en person som fortfarande söker sitt mål i livet, men inte vågar ta språnget. Roller eller könsroller?

Christina Hygge