Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valskvarn

Annons
låg där Kvarnbron har sitt norra fäste.
Där byggdes på 1730-talet för stadens räkningVästra kvarnen, som fick nytt hus 1781. Det byggdes om 1869men förstördes i stadsbranden 1869. AB Gefle Valsqvarn bildades 1896 av grossistfirmornaVict. Th. Engwall & Co, B.G. Kronberg och N.J Kjellerstedt.Bolaget arrenderade marken och fallrättigheterna och byggdesamma år en ny kvarn för fem par stenar och 14 valsari ett tegelhus i fyra våningar, ritat av arkitekten NilsNordén. I byggnadens mittfasad infogades en finhuggen stensom ingått i den gamla kvarnbyggnaden. Stenen bar överstGustav III:s krönta namnchiffer, omgivet av tre regaliekronoroch därunder namnen N. Gyldenstolpe, G. Dahl och P. Ennesmed årtalet 1781 också inristat.
Kvarnen övertogs 1925 av AB Saltsjökvarn i Stockholm.Malningen upphörde på 1940-talet, och huset användesdärefter av olika firmor. På 60-talet var det tillexempel dit många förhoppningsfulla unga ishockeyspelarecyklade för att få skridskorna slipade.
I början av 1950-talet diskuterades olika framtida användningsområdenför Valskvarn. Hantverkshus var ett alternativ, och polismästarenSven Berglund föreslog i februari 1951 att det skulle utredasom inte byggnaden skulle kunna bli ett bra polishus. Inget avde olika alternativen realiserades, och rivningslov beviljades1965.