Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valstuga istället för tält

Äppelträdsbevararna i Sofiaparken rustar för vintern. Tälten är borta sen i söndags och en begagnad valstuga för övernattning på plats.

Det blir snart kallare men det betyder inte att bevakningen av äppelträdet i Sofiaparken sviktar.

De som avlöser varandra för att vakta trädet är lika välorganiserade som tidigare och någon finns alltid på plats.

– Vi ger inte upp, säger Hans-Gösta Henriksson.

De två tälten som kom upp i slutet av maj försvann i söndags men husvagnen står fortfarande kvar. Den ska också snart köras bort.

– Det är ju tält vi lånad av privatpersoner som vill ha tillbaka dem nu när det är höst och husvagnen hämtas också snart av ägaren, säger Hans-Gösta Henriksson som är den som sov i vagnen natten till tisdagen.

Istället har nu en gröngul valstuga ställts upp efter att ha gjort sitt för den här gången – Miljöpartiets valstuga. Den kördes hit på måndagen.

Men någon partpolitisk koppling står den inte för.

– Vi är helt opolitiska här. Vi kämpar bara för att äppelträdet ska vara kvar, säger Hans-Gösta Henriksson.

Det är en i äppelträdsgruppen, pomolog Sylve Rolandsson, som sett till att stugan kom på plats.

– En i vår grupp kläckte idén. Jag kontaktade Miljöpartiet som stödjer vår målsättning. Men vi har andra enskilda politiker som också stödjer oss, säger Sylve Rolandsson.

Framförallt var det storleken som avgjorde. Minst är helt enkelt bäst.

– Ett fönster ska sättas in för luckan kan inte vara där. Och så måste den isoleras så vi kan vara där när det blir kallt, säger Hans-Gösta Henriksson.

Insatsen som varat från kart till frukt fortsätter. Det är fullt med äpplen i trädet nu. Vinteräpplen, som när de plockats helst ska sparas ett år.

– De smakar inget när de är färska, säger Hans Jonasson som har en son som bor rakt över gatan.

Och skulle det börja hända något drastiskt finns det en telefonkedja.

.