Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vältajmad norrman kan få litteraturpris

I morgon delas Nordens största och mest prestigefulla litteraturpris ut. Bland de nominerade finns tre svenskspråkiga författare, och en norrman som ställer finansvärldens omvälvningar mot en blomsterlök.

Nordiska rådets litteraturpris ska gå till det konstnärligt och litterärt mest fulländade verket, publicerat under 2008. Om tajming hade varit avgörande kriteriet hade den norska poeten Øyvind Rimbereids diktsamling ”Herbarium” varit svårslagen. Diktsamlingen kom samtidigt som finanskrisen i höstas. Via något så romantiskt som blommor tar författaren ett betydligt större grepp på omvärlden.

En av de längsta dikterna heter ”Tulipan.Mani”. På 36 sidor diktar Rimbereid, med utgångspunkt i tulpanmarknaden på 1600-talet, om finansvärldens dramatiska utveckling under flera århundraden.

Rimbereid gör en odyssé som inkluderar både börskraschen på 1930-talet och uttalanden från Alan Greenspan, inflytelserik centralbankschef i USA som enligt vissa lade grunden till den amerikanska bolånekrisen.

Rimbereids långa dikt slutar med den enskilda människan som håller en tulpanlök i handen.

Fjolårets vinnare, novellsamlingen ”Babian” av danska Naja Marie Aidt, har just kommit i svensk översättning. Någon garanti för att pristagarna också blir översatta till de övriga nordiska språken finns dock inte.

Ändå är prisets avsikt att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för, som det heter, ”den nordiska kulturgemenskapen”.

Den svenska juryn ser Johan Jönsons diktsamling ”Efter arbetsschema” och Andrzej Tichys roman ”Fält” som de främste verken som skrevs på svenska i fjol. Även finlandssvenske Robert Åsbacka finns bland de aktuella kandidaterna.