Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valvakor utan feststämning

GÄVLEFolkomröstningen genomförs som planerat på söndag. Men någon feststämning lär det inte bli på valvakorna oavsett hur det går. Mordet på utrikesminister Anna Lindh har tagit bort glädjen och intresset för att genomföra de planerade kampanjerna de sista dagarna.

Annons
Som GD berättade i går ställer man in alla debatter och utåtriktade aktiviteter. Vill folk ha material kan de däremot söka sig till ja- och nej-lägren på Stortorget. Eftersom det blir en folkomröstning ska man finnas till hands för att svara på frågor även om det bär emot i dagsläget, säger man från båda sidorna.
Organisationen Ja till euron har nu bestämt sig för att ha stängda valvakor runt om i landet. Men det gäller bara för medierna. Kampanjarbetarna och representanter för m, kd, s och fp, och Svenskt näringsliv, som Ja till euron består av, får förstås vara med.
- Många har tagit det här oerhört hårt och då är det inte läge att ha en vanlig valvaka, berättar Frida Bylin, som har varit samordnare för kampanjerna i Gävleborg.
Den stängda valvakan kommer att äga rum på Scandic hotell i centrala Gävle.
Oppositionsrådet Roland Ericsson berättar att inte heller centerpartiet kommer att satsa på vanliga valvakor på söndag. De som är för ett medlemskap är nog med hos Ja till euron, medan EMU-skeptikerna kan söka sig till valvakan för Nej till EMU.
Nej till EMU har däremot en öppen valvaka på restaurang Don Peppino på Ruddammsgatan. Mp:s oppositionsråd Bodil Ceballos tycker att man har ett behov av att samlas och slutföra folkomröstningen efter det långa och mödosamma kampanjarbetet, oavsett hur mycket engagemanget har sjunkit på grund av mordet.
Vid valvakan medverkar först och främst organisationer knutna till vänsterpartiet och miljöpartiet, men troligen även en del EMU-skeptiker från socialdemokraterna och centern, liksom från de fackliga organisationerna.
Socialdemokraterna kommer också att ha en öppen valvaka, även om den förstås kommer att präglas av sorgen efter Anna Lindh. Det mycket splittrade partiet i EMU-frågan ska ha en samlande valvaka i Folkets hus.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se