Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandaler kan ha förstört ångslipen

I helgen kastade någon in 14 stenar genom fönstren till Gävle Varvs historiska förenings lokaler. Nu är medlemmarna rädda att vandaliseringen kan ha förstört den mer än hundra år gamla ångslipen för gott.

Annons

Sedan 2005 har medlemmarna i Gävle varvs historiska förening arbetat med att restaurera den gamla ångslipen som kom till Gävle från Southampton 1883. Med hjälp av en panna från en ångbåt har man fått den gamla slipen att fungera igen. Arbetet har kostat runt en halv miljon kronor och har finansierats genom bidrag från olika myndigheter och organisationer.

– Det har gått åt många timmar av frivilligt arbete under de här åren, säger Wilbur Andersson, ordförande i Gävle Varvs historiska förening.

Han är bedrövad över helgens skadegörelse då lokalen fylldes av glas och stenar. I värsta fall skulle skadegörelsen kunna leda till att ångslipen förstörs.

– Hela kugghjulet kan gå sönder om det kommer in en sten. Då är det kört för det finns inga reservdelar till den här. Det här är den enda bevarade ångslipen i världen, säger Wilbur Andersson.

Ångslipen ska nu undersökas grundligt för att försöka säkerställa att inga stenar letat sig in. Dessutom måste fönsterrutorna lagas, vilket inte blir helt lätt eftersom glasrutorna är gamla och gjorda av handblåst glas. Det återstår att se när man kan ta emot besökare igen för att visa upp ångslipen.

Wilbur Andersson tror inte att den eller de som kastade stenarna var medvetna om vad som fanns i lokalen. Han tycker att varvsområdet borde vara låst på kvällar och helger men säger sig inte ha fått något gehör från Gävle kommun när han föreslagit detta.

Skadegörelsen är polisanmäld men polisen har lagt ner ärendet eftersom det inte finns några spår eller några vittnen.