Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänner vill sköta Almagrundet

Fyrskeppet Almagrundets vänner är namnet på den förening som nu bildats för att arbeta för att få tillbaka skeppet till den stad där det en gång byggdes.
De erbjuder sig att stå för drift och underhåll av skeppet om Gävle kommun köper det från den nuvarande ägaren i Västerås.

Det är Mats Wiberg, tidigare medlem i Briggen Gerdas styrelse, som startat föreningen Fyrskeppet Almagruppens vänner. I ett brev till kommunstyrelsen i Gävle erbjuder sig föreningen att tillsammans med Club Maritim i Gävle ta ansvar för att driva och underhålla skeppet.

– Det här är en möjlighet för Gävle att få tillbaka en klenod från Gävles storhetstid som varvsstad, säger Mats Wiberg.

Men om återförandet av fyrskeppet ska bli av så måste kommunen vara beredd att köpa skeppet och bekosta transporten till Gävle. Något löfte om detta har föreningen inte fått från kommunen.

– Vi har en positiv inställning till det här men vi måste få titta på prislappen innan vi kan ta ställning, säger Anna Östman, informationschef på Gävle kommun.

Den nuvarande ägaren Knuth Borg i Västerås berättar att det finns flera spekulanter på skeppet. Bland andra Malmö kommun där fyrskeppet fanns under åren 1952-1989. Någon prislapp är inte satt i dagsläget.

– De får komma hit till Västerås och bilda sig en egen uppfattning om henne först, säger Knuth Borg.

Fyrskeppet Almagrundet byggdes på Brolins skeppsvarv i Gävle 1896 och har fått sitt namn efter grundet sydost om Sandhamn utanför Stockholms skärgård där det först tjänstgjorde under åren 1896-1912.

”Det här är en möjlighet för Gävle att få tillbaka en klenod från Gävles storhetstid som varvsstad”

Mats Wiberg