Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vännerna om Vestlund

– Han var en pålitlig vän som jag hade stort förtroende för. Det säger förre statsministern Ingvar Carlsson om Gävles förre kommunalråd Håkan Vestlund som avled i onsdags kväll. Även hans partikamrater och politiska motståndare i Gävle hyllar Håkan Vestlunds politiska gärning.

Ingvar Carlsson och Håkan Vestlund lärde känna varandra under 1960-talet inom SSU. När Ingvar Carlsson blev ordförande för SSU satt Håkan Vestlund med i förbundsstyrelsen för ungdomsförbundet.

Senare möttes deras vägar igen när de båda blev invalda i socialdemokraternas partistyrelse. När Ingvar Carlsson 1986 trädde in som statsminister efter Olof Palme var Håkan Vestlund en av de partikamrater han ibland vände sig till för råd.

– Jag visste att jag alltid kunde vända mig till Håkan för han hade alltid hade ens bästa för ögonen, säger Ingvar Carlsson.

Den förre statsministern hyllar Håkan Vestlunds sätt att arbeta som politiker.

– Han var en av våra främsta kommunpolitiker. Han var ganska lågmäld men hade jordnära och kloka synpunkter som gjorde att folk lyssnade på honom, säger Ingvar Carlsson.

På senare år träffades de inte lika ofta men Ingvar Carlsson har ännu starka minnen av sin gamle vän och var nedstämd i går när han fick höra om Håkan Vestlunds bortgång.

– Jag blev ledsen när jag fick höra det här, det är väldigt sorgligt att han inte fick fortsätta längre, säger Ingvar Carlsson.

Även de partikamrater som Håkan Vestlund arbetade med i Gävle var nedstämda i går. En av hans närmaste vänner både i och utanför politiken var Stig Källgren. De lärde känna varandra på 1960-talet, var kommunalråd i Gävle tillsammans under 15 år och har fortsatt att umgås sedan de båda lämnade politiken.

– Det är tungt, han var ju bara 65 år. Jag kommer att minnas honom främst som en väldigt god vän, säger Stig Källgren.

Han berättar att Håkan Vestlund privat kanske inte var den personlighetstyp som man tänker sig att en politiker brukar vara.

– Han var en ganska tystlåten och blyg kille. Som politiker var han en analytiker och en politisk konstnär. Han var också en oerhört skicklig ekonom och hade ett järngrepp på kommunens ekonomi, säger Stig Källgren.

Han lyfter framförallt fram satsningarna på barn- och äldreomsorgen som det som Håkan Vestlund var mest nöjd över att ha drivit igenom som kommunalråd.

Stig Källgren vill också framföra att han tycker att Håkan Westlund oförtjänt blev utmålad som syndabock i samband med de politiska skandalerna i Gävle i mitten på 1990-talet.

– Av någon anledning fick han ta skulden för saker som han inte hade haft någonting att göra med och än i dag lever dessa felaktiga rykten kvar, säger Stig Källgren.

En annan som arbetade länge tillsammans med Håkan Vestlund var Eva Gillström som var kommunalråd under perioden 1980-1998. Hon lyfter fram de ledaregenskaper han hade, trots sin blyghet.

– Håkans kunskaper väckte respekt i breda kretsar. Han ledde Gävle under ett väldigt expansivt skede och han hade en förmåga att samla människor kring visioner och att få saker gjorda, säger Eva Gillström.

Även Håkan Vestlunds politiska motståndare är imponerade över vad han åstadkom under sin tid som kommunalråd från 1971-1996.

– Han är det klart skickligaste kommunalrådet vi har haft under min tid i Gävle. Han hade en förmåga att se vad som behövde göras och lyckades få med sig sina partikamrater på det, säger Gunilla de Maré, m, oppositionsråd under Håkan Vestlunds tid som kommunalråd.