Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänort lockar till besök

GÄVLE
- Jättefint, säger Sandra Wärn från Gävle, som just köp ett halsband i traditionellt pärlarbete från Sydafrikas östkust av Sweetness Mxnuyelwa.

Annons
Under cityfesten marknadsför Sweeetness och övriga medlemmar av Buffalo Citys turistdelegation sin hemkommun Buffalo City.
Sweetness tycker att Gävleborna verkar intresserade.
- Sydafrika är vackert med vänliga människor, men nästan ingen har haft chansen att turista hos oss på grund av apartheidregimen.
Nu hoppas hon att det ska bli ändring på det.
Buffalo City ligger i östra kap-provinsen, som anses ha en av världens vackraste och mest orörda kustlinjer. Som i övriga Afrika finns också chansen att se vilda djur i sina naturliga omgivningar. Hogsback, ett skogs- och bergsområde där Tolkien påstås ha fått inspiration till sin berömda trilogi ligger också nära tillhands.
Laila Nordfors som är koordinator för vänkommunsprojektet i Gävle, berättar att Gävle på liknande sätt kommer att marknadsföras under festivaler i Sydafrika.
Hon tror att både Buffalo City och Gävle har potential att locka fler turister än idag.
- Det ingen tidsskillnad, det brukar det vara när man åker långt. Dessutom är Sydafrika sagolikt vackert, säger hon.
MARTIN HOFVENSTAM