Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterhyror skulle innebära 30 procent lägre hyror

Med vår modell skulle fler ha råd att bo i en nyproducerad hyresrätt. Förslaget finansieras genom att hyrorna baseras på låneräntan istället för den kalkylränta som man normalt sätter hyrorna utifrån, skriver Vänsterpartiets Gin Akgul-Hajo, Isabella Bexell och Tord Fredriksen.

Den lägre hyran gäller under tio år för att sedan omförhandlas. Modellen har utvecklats av det allmännyttiga bostadsbolaget Örebrobostäder och har gett goda resultat: fler hushåll har råd att efterfråga det som byggs och hyresvärden slipper stå med outhyrda lägenheter.

I dag råder det bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. De hyresrätter som byggs har så hög hyra att hushåll med låga och normala inkomster inte har råd att efterfråga dem. Bostadsbristen består därför – trots ett högt bostadsbyggande de senaste åren. Det är kort sagt brist på hyresrätter som folk har råd att efterfråga. Så kan vi inte ha det.

Under mandatperioden har Vänsterpartiet drivit igenom ett investeringsstöd som gör det billigare att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Hittills har 13 000 lägenheter tillkommit med investeringsstöd.

Vänsterhyror kan användas på lägenheter byggda både med och utan investeringsstöd. De riktigt låga hyrorna går dock bara att få med investeringsstöd. För en nybyggd trea innebär det 3 000 kronor lägre hyra per månad. Vänsterpartiet vill därför se ett utökat investeringsstöd för att fler nyproducerade lägenheter ska kunna få så låga hyror som möjligt.

Vänsterpartiet i Gävle kommer att verka för att vänsterhyror på nyproducerade hyresrätter införs i här i Gävle. Vi kommer att ställa krav på att det allmännyttiga bostadsbolaget tar sitt samhällsansvar och bygga hyresrätter som folk har råd att efterfråga.

Genom att införa vänsterhyror för nyproducerade hyresrätter kommer fler ha råd att bo i dessa lägenheter. Så bygger vi bostäder som alla har råd med – inte bara några få.

Gin Akgul-Hajo

Isabella Bexell

Tord Fredriksen

kommunstyrelseledamöter för Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel