Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartet: Ge Hamnarbetarförbundet allt stöd i konflikten

När Hamnarbetarförbundet står upp för sina fackliga rättigheter ligger det på alla oss andra som solidariserar oss med den fackliga grundtanken att ställa upp, skriver Gin Akgul Hajo, Owe Hellberg och Tord Fredriksen, V.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, där Gävle kommun är medlem genom sitt ägande av hamnen, måste upphöra med sin antifackliga hållning som spär på en onödig arbetsmarknadskonflikt som skadar Sveriges ekonomi.

Det pågår en principiellt viktig arbetsmarknadskonflikt i Sveriges hamnar. I grunden handlar konflikten om Svenska Hamnarbetarförbundets självklara rätt att få teckna kollektivavtal och företräda sina medlemmar. Något som arbetsgivarparten hårdnackat motsätter sig. Arbetsgivarens mål på sikt tycks istället vara att ensidigt bryta ner Svenska Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet, som organiserar omkring hälften av landets hamnarbetare och i många hamnar är majoritetsfack, lade den 14 januari ett strejkvarsel med målet att teckna ett kollektivavtal för de egna medlemmarna. Bakgrunden är att fackföreningen vill kunna företräda sina medlemmar i förhandlingar med arbetsgivarna.

Arbetsgivarna svarar med att säga ja till avtal, men samtidigt nej till möjlighet att förhandla lokalt och hindrar Hamnarbetarförbundet från att driva brott mot avtal till Arbetsdomstolen.

Sedan förra året har arbetsgivarna trappat upp konflikten med hamnarbetarna genom att utestänga alla de skyddsombud som utsetts av Hamnarbetarförbundet från arbetsmiljöarbetet. Detta har skapat en farlig situation på arbetsplatserna.

När Hamnarbetarförbundet står upp för sina fackliga rättigheter ligger det på alla oss andra som solidariserar oss med den fackliga grundtanken att ställa upp. Solidariteten med ett arbetarkollektiv som står upp för medlemmarnas rättmätiga krav borde vara självklar.

Allt stöd till Hamnarbetarförbundet i dess kamp för ett kollektivavtal!

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Owe Hellberg, V

ersättare kommunstyrelsen

Tord Fredriksen, V

ordförande Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel