Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartister till Mellanöstern

GÄVLEI morgon åker representanter från vänsterpartiet till Mellanöstern. Uppdraget är att stötta de israeliska och palestinska krafter som vill se en fredlig lösning på konflikten.

Annons
En av delegationens fyra medlemmar är gävlebon Amelia Morey-Strömberg.

- På båda sidor finns grupper som ställer upp på FN:s resolutioner. Jag hoppas att de kan känna att vi stödjer deras kamp, säger hon.

Kommer att resa runt
Amelia Morey-Strömberg sitter med i vänsterpartiets styrelse och har sedan i mars varit ansvarig för den internationella politiken.

Tillsammans med tre partivänner ska hon under en veckas tid resa runt i området och besöka allt från det israeliska parlamentet till palestinska partier.

- Några från PPP, Palestinian People Party, har besökt oss i Sverige och nu ska vi göra ett besök hos dem. PPP är en systerorganisation till oss och tillhör den gren av PLO som inte accepterar väpnad kamp utan vill åstadkomma en frigörelse genom förhandlingar, säger Amelia Morey-Strömberg.

Höjer statusen
Med på resan finns Ung Vänsters ordförande, Ali Esbati, som ska träffa politiskt engagerade ungdomar i olika städer. Riksdagsledamoten Kalle Larsson följer också med och höjer på så vis delegationens status en aning.

- Han har immunitet vilket kan vara en fördel om vi andra hamnar i fängelse till exempel. När vi ska besöka Knesset är det också en fördel att han är svensk parlamentariker.

"Lite orolig"
I resplanen återfinns orter som ofta förekommer i rapporteringen om oroligheterna i Mellanöstern. Jerusalem, Nablos, Ramallah och eventuellt också Betlehem är några av de städer som delegationen planerar att besöka.

Hur känns det?
- Visst är man lite orolig, det skulle vara onormalt att inte vara det när man har små barn. Allt är så oroligt och människor som är rädda slutar tänka, därför kan alla situationer vara farliga. Men vi har säkerhetsåtgärder. Obehaget och rädslan jag har är nog ingenting jämfört med vad de som bor där känner. Jag har ju svenskt pass och kommer igenom nästan överallt, säger Amelia Morey-Strömberg.

ERIK WIKSTRÖM