Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är medkänslan?

För några dagar sedan publicerade Gefle Dagblad artikeln ”Nu väntar de bara på barnen”. Artikeln handlade om hur personalen på ett hvb-hem i Torsåker under lång tid förberett sig på att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget. Andelen ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige har ökat markant och behovet av platser för att ta emot barnen är stort.

För några år sedan blev det frivilligt för landets kommuner att teckna avtal med migrationsverket om att ta emot barn. Den modellen har visat sig inte fungera. Endast omkring 100 av landets 290 kommuner har tecknat avtal med migrationsverket. En skandalöst låg siffra.

Samtidigt sitter traumatiserade barn och ungdomar ensamma i tillfälliga transitboenden.

Det finns anledning att känna stolthet över kommunerna i Gävle med omnejd. Gävle är så kallad ankomstkommun för flyktingbarn och även Sandviken, Älvkarleby och Tierp tar emot barn och ungdomar som kommer hit utan sina föräldrar.

Nu har Hofors kommun tecknat avtal med migrationsverket om att ta emot 30 ensamkommande flyktingbarn. Det blir 16-åriga pojkar från i första hand Afghanistan och Somalia. Pojkarna ska förläggas i Torsåkers bygdegård och övriga i två boenden i Hofors.

Artikeln är en av de mest kommenterade på Gefle Dagblads web just nu och det är tråkigt att läsa de sedvanliga rasistiska spyorna. En av de vanligaste invändningarna är att det inte handlar om barn utan om vuxna. Men vem av dem skulle skicka sin egen 16-åriga son ensam över hela världen och hävda att han är vuxen?

Det är lätt att känna förtvivlan över att det uppenbarligen finns alltför många människor som känner noll empati med barn och ungdomar som färdats hundratals mil ensamma. Som har små eller inga förhoppningar om att någonsin träffa sin familj igen.

Därför känns det bra att läsa att flera föreningar erbjudit sig att skapa aktiviteter för ungdomarna. Jägarförbundet vill bland annat lära pojkarna om Sveriges natur och djurliv.

Det ger ändå hopp om mänskligheten.

GD 21 APRIL 2010