Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är vårt progressiva landsting?

Jörgen Wiklund, ordförande Föreningen RSS, om hur han vill se den framtida sjukvården i Gävleborg hanterad...

Annons

Kattrakandet kring landstingets politiska styrning väcker mindre angenäma funderingar. En ledande politiker, S, stiger fram och säger att ett annat parti, M, kan man av rent ideologiska skäl inte ens diskutera med. Som vanlig medborgare i vårt samhälle, i det här fallet Gävleborgs län, kan man ju bli skogstokig för mindre. Var finns viljan till konstruktiva, något mer långsiktiga lösningar av krisen, lösningar där de vårdbehövande länsinnevånarna sätts i centrum, där vården överordnas politiken? Här har vi ett landsting, som befunnit sig i politisk kris och nu fått till en mycket bräcklig ny majoritet där man säger sig vilja kompromissa. Enligt tidningsuttalanden innebär den kompromissen att man slopar de få framåtsiktande förslag som fanns och istället skär lite tunt på andra ställen än vad som tidigare sagts. Och det sker i ett läge där man tvingats både att skära bort satsningar för cirka 90 miljoner och samtidigt utnyttja ett överskott i den tidigare budgeten om cirka 70 miljoner, det vill säga tillsammans en 160 miljoner mindre kostym. Det skall jämföras med budgetens omslutning på cirka 6000 miljoner. Det vill säga besparingar utan att åtgärda strukturen. Så vitt jag kan se gör det bara saken värre på sikt.

Varför prövar man inga nya grepp att öka organisationens effektivitet? Är det politiskt (ideologiskt) omöjligt? Eller är politiska poäng viktigare än vården av länsinnevånarna? Spökar redan valet 2010 så till den grad att man blir helt handlingsförlamad?

Från RSS har vi pekat på nödvändigheten av att se på hur behoven ser ut. Vad är till exempel befolkningsunderlaget för den mest högspecialiserade vården? Kan vi verkligen finansiera mer än ett Gävle sjukhus med den nivån på resurserna?

Har vi råd att låta vårdplatser och resurser för planerade operationer stå oanvända på vissa mindre sjukhus när de med fördel kan utföras 1-2 timmar bort, men fortfarande inom länet? Låt de mindre sjukhusen specialisera sig på vissa operationer/behandlingar och ta i möjligaste mån bort dem från Gävle sjukhus! Den påtagligt bättre effektiviteten i att utföra dessa i en mindre miljö är omvittnad.

Gör det mer attraktivt för läkare att ta anställning vid våra Hälsocentraler, till exempel genom en bättre lön, så vi kan minska (bli av med) problemet hyrläkare. Den minskade kostnad detta skulle medföra täcker de ökade kostnaderna förslaget ovan innebär och räcker även till att kompensera de redan anställda. Dessutom blir arbetssituationen så mycket bättre att effektiviteten sannolikt ökar betydligt. Varför inte utreda den möjligheten snarast!

Vi vill ha politiker, som visar mod och ledaregenskaper istället för att snålt bevaka någon ideologi, som lyssnar till vad erfarna läkare har att säga om hur vården bäst bedrivs och sist men inte minst till patienterna för att kunna bedöma vilken vård som faktiskt efterfrågas och därifrån fatta bästa möjliga beslut, inte bara till nästa val utan på längre sikt!

ordförande Föreningen RSS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel