Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det verkligen det här ni ville, ni som röstade på politiker i kyrkovalet?

Ni som röstade i kyrkovalet och röstade på ett politiskt parti eller en nomineringsgrupp som står nära ett parti gjorde antagligen valet utifrån politisk ideologi. Som i de allmänna valen. Man måste nog konstatera, att ni blev grundlurade. Egentligen handlade valet bara om partipolitik eller inte partipolitik i Svenska kyrkan, skriver företrädare för POSK.

Inför kyrkovalet i september ställdes frågan. Nu har vi svaret: De är allra mest intresserade av egna maktpositioner. I Gävle har S valt att bilda allians med C och Fisk, som har sitt ursprung i dåvarande Folkpartiet. I Valbo-Hedesunda hände ungefär samma sak: Här har S lierat sig med borgerligt alternativ (BA) med bakgrund i M och med Fisk.

Ni som röstade i kyrkovalet och röstade på ett politiskt parti eller en nomineringsgrupp som står nära ett parti gjorde antagligen valet utifrån politisk ideologi. Som i de allmänna valen. Man måste nog konstatera, att ni blev grundlurade. Egentligen handlade valet bara om partipolitik eller inte partipolitik i Svenska kyrkan.

Vi som menar att Svenska kyrkan inte ska styras av partipolitik och därför kallar oss POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) fick ett gott stöd i kyrkovalet: Nästan 30% i Gävle röstade på POSK. Tack för alla röster! När nu S valt att liera sig med de borgerliga nomineringsgrupperna får man egen majoritet och lyckas hålla oss borta från inflytande. Så gör man ibland i kommuner och regioner i situationer då det är nödvändigt att åstadkomma en fungerande majoritet. I Svenska kyrkan i Gävle hade det inte behövts.

De fyra församlingsråden i Gävle har hittills varit sammansatta av personer som är engagerade och insatta i församlingsverksamheten och inte minst i gudstjänsterna. Några har partibok, de flesta inte.

De har sitt engagemang i församlingen som grund för sin plats i församlingsrådet. Ersättning för sammanträden i församlingsråden utgår inte. Nu blir församlingsråden politiskt styrda och valberedningens förslag kuppades bort och röstades ner av den nya majoriteten. S vill nu att även församlingsrådens sammanträden ska ersättas. Inget av nuvarande församlingsråd har uttryckt någon önskan om detta, snarare motsatsen.

Nu driver S på för att få en kraftig höjning av sammanträdesarvoden och årsarvoden. De har haft gott stöd från SD i den arbetsgrupp som nu lägger fram det förslag som av allt att döma kommer att röstas igenom.

En höjning av sammanträdesarvodena från 500 kronor för ledamöter och 350 kronor för ersättare, som inte tjänstgörtill 1 000 kronor för båda grupperna. Det kommer att kosta Svenska kyrkan i Gävle ungefär 482 000 kronor per år. Helt i onödan.

Kyrkorådets ordförande har ett ansvarsfullt uppdrag och gör ett omfattande arbete. Men en ökning på mer än 50 procent av en ersättning som redan nu inte är snålt tilltagen jämfört med motsvarande uppdrag i landet, är uppseendeväckande.

Anställda i Gävle pastorat får nu informationen att ekonomin framöver är svag och att man kommande år måste spara ett antal miljoner. Då är det direkt stötande att de förtroendevalda vill öka sina ersättningar så mycket.

På olika sätt förs nu den politiska kulturen över på Svenska kyrkan. Det avslöjar smärtsamt tydligt var politikerna i kyrkan har sin främsta lojalitet. Ni alla som röstade – var det verkligen den här förändringen av kyrkan ni ville ha?

POSK i Gävle pastorat

Marianne Bengtsson, Susanne Bodin Nordin, Ruth Edfeldt, Anna Eriksson, Curre Hamrén, Ingegerd Jansson, Karl-Åke Jansson, Boel Johansson, Mattias Larsson, Sten-Olov Lövgren, Lena Mattsson, Gudrun Raccuja, Viveka Sohlén, Erik Tiveskog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel