Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår historia försvinner

Där restaurangen Brända Bocken nu står, på Stortorget i Gävle, bodde och verkade på 1700-talet grovsmeden Christian Dechant. I granngårdarna fanns en snickare, en hovslagare, en ringare, en tenngjutare och en köpman.

I ett annat hörn av torget, närmare varuhuset Nian, skulle två sopcontainrar grävas ner sommaren 2003. När man ändå skulle böka i jorden, skickade Länsmuseet dit arkeologer för att söka efter fler spår efter äldre bebyggelse.

Det nuvarande torget var slåttermark ända fram till 1600-talet.

Följande sekel byggde hantverkare hus där, och på 1800-talet fortsatte bebyggelsen. Efter stadsbranden 1869 blev området ett salutorg.

Jag hade förmånen att få vara med och gräva i augusti 2003. På den lilla yta som berördes påträffades hörnet av en husgrund, en bit av en eldstad, slaktavfall (ben av ko och gris), keramikskärvor, skaft till kritpipor och ett stort ”Kristinamynt”, ett välbevarat kopparmynt från cirka 1640.

Det arbetades seriöst. Varje liten skräpbit som vi var osäkra på togs till arkeologen för koll.

Fynden rengjordes med vatten och tandborste – och blev små bidrag till kunskapen om Gävles historia.

Nu rivs hela torget upp med stora maskiner. Hej vad det går! Ingen småskalig arkeologutrustning i sikte. Hela Gävles innerstad utgör ett fornlämningsområde.

Spåren av denna Norrlands enda medeltidsstad är visserligen redan till stor del söndergrävda, från 1950-talet och framåt, men är verkligen Stortorgets kulturlager totalt ointressanta nu, knappt sex år senare?

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare