Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var ska miljonerna sparas?

GÄVLE
200 miljoner kronor ska sparas i sjukhusvården. Men det är inte säkert att det blir just länsklinikerna i Gävle som ska bära den största bördan.

Annons
- Det där är ett arbetsmaterial som tjänstemännen tagit fram, vi politiker har inte tagit ställning till det, hävdar Ann Lidman, s, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Hon är mycket irriterad över hur man på länssjukhuset i Gävle beskrivit den modell för prioriteringar vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall som landstingets beställarkontor tagit fram.

"Enda möjliga vägen"
Enligt modellen, som GD berättade om i går, ska kommande neddragningar i Gävle-Sandviken främst göras inom länstäckande verksamheter som inte är så efterfrågade i Hälsingland. Det gäller bland andra lungsjukvården, infektionssjukvården, cancersjukvården och den medicinska rehabiliteringen.
Enligt sjukhusledningens uppfattning står politikerna i nämnderna bakom förslaget. De ska till och med ha sagt att detta är "den enda möjliga vägen" att klara de kommande besparingarna.
- Det är fullständigt felaktigt. Materialet är ett diskussionsunderlag, inget annat. Ingen av nämnderna står bakom det, säger Ann Lidman.
I övrigt vill hon inte kommentera de förhandlingar om vårdavtal som pågår mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och sjukhusen. Klart är att relationerna mellan parterna är mycket ansträngda. Sjukhusen har inför nästa år begärt cirka 200 miljoner kronor mer för sin verksamhet än vad nämnderna kan betala. Hur den ekvationen ska lösas är oklart.
Personalen på länssjukhuset har informerats om läget. Många är oroade. Bo Sundelöf, överläkare på infektionskliniken, har varit med om neddragningar och neddragningshot inom sin verksamhet flera gånger tidigare. Han är förvånad över att en så drastisk resursminskning för infektionssjukvården nu diskuteras.
- Det är mycket allvarligt, och mycket allvarligt för sjukhuset, säger han.
Inger Nordmark, verksamhetschef vid onkologkliniken, är också bekymrad.
- Det är klart att det är oroande att det saknas över 200 miljoner kronor i sjukhusvården. Var man än ska spara kommer det att märkas, säger hon.

"Svårt hitta motiv"
Även om udden i den framlagda sparmodellen är riktad mot bland annat onkologin har Inger Nordmark svårt att tro att cancersjukvården verkligen kommer att drabbas. Cancerpatienterna är ofta gamla och svårt sjuka och därmed en grupp som det borde vara självklart för politikerna att högprioritera, menar hon.
En invändning mot att så stora summor ska sparas på sjukhusen är att landstinget i Gävleborg redan dragit ned mycket på den verksamheten. Gävleborg lägger i jämförelse med många andra landsting lite pengar på somatisk sjukhusvård . Onkologin är ett av de områden där Gävleborg är återhållsamt.
- Man ska vara försiktig med att använda sådana här jämförelsesiffror. Men det är svårt att i det materialet hitta motiv för neddragningar inom vår verksamhet, säger Inger Nordmark.
Sjukhusdirektör Lena Munkhammar vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till en presskonferens som ska hållas i dag fredag. Då är det också tänkt att vårdavtalen ska vara klara att presenteras.

BJÖRN HANÉRUS