Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår socialdemokratiska målbild – det starka samhället – kvarstår

Alternativet – en SD-beroende M/KD-regering – hade satt allt för många viktiga värden på spel, och inte lett till någon socialdemokratisk politik alls. Det var en risk vi inte kunde ta, skriver länets S-riksdagsledamöter.

Socialdemokrater är socialdemokrater. För att kortfattat beskriva vår ideologi kan vi citera Socialdemokraternas partiprogram: ”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde och lika rätt. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål.”

Efter den överenskommelse som gjordes mellan S, MP, L och C, som var avgörande för att få en regering på plats och därmed ett styre för landet, har en del frågor lyfts. En del politiska motståndare undrar om vi ens längre är socialdemokrater. Det vittnar om en oförståelse för politik och demokrati.

Socialdemokraterna fick 28 procent av rösterna i valet. Mer än alla andra partier, men alldeles för lite för att själv kunna sätta agendan på egen hand. Det som händer då är att samarbeten och överenskommelser måste hittas för att styra landet.

Den som tittar tillbaka ser att det är så politik oftast har fungerat. I slutänden blev det den här lösningen för Sverige nu och förhoppningsvis hela den här mandatperioden. Vi är glada över att det finns ansvarstagande partier som kan, orkar och vill tänka nytt och se nya möjligheter för Sveriges skull.

I överenskommelsen har alla fått något man är nöjd med. Alla ingående partier är också missnöjda med annat. Så är det också för oss socialdemokrater från Gävleborg.

Vi är väldigt nöjda med en del av det som ingår, annat inte alls. Det är så det fungerar med överenskommelser. Och vi kan ärligt talat, efter allt som varit under hösten, inte se en väg framåt som hade varit bättre för Sverige. Alternativet – en SD-beroende M/KD-regering – hade satt allt för många viktiga värden på spel, och inte lett till någon socialdemokratisk politik alls. Det var en risk vi inte kunde ta.

Socialdemokraterna är och har alltid varit ett parti som inte räds ansvar. Att avstå från att förändra samhället till det bättre för att kanske plocka kortsiktiga opinionsmässiga poäng vore inte ansvarsfullt. Dessutom innehåller överenskommelsen gott om socialdemokratisk politik för att minska klyftorna i Sverige.

Vi vill lyfta fram att resurserna till vård, skola och omsorg kommer att stärkas med 20 miljarder kronor, precis som vi lovade i valrörelsen. Vi kommer också att ta bort den orättvisa pensionärsskatten och höja pensionerna. Föräldrar kommer att få mer tid med sina barn tack vare vår familjevecka, och vi tar krafttag mot vårdköerna och den psykiska ohälsan samtidigt som vi förstärker assistansen.

Ytterligare exempel på socialdemokratiska framgångar i förhandlingarna är investeringsstöd till fler billiga hyresrätter, kostnadsfria arbetskläder i äldreomsorgen – och en rad åtgärder för ökad studiero och förbättrade resultat i skolan.

Sist men inte minst innehåller överenskommelsen med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ett batteri av åtgärder, exempelvis en grön skatteväxling, som tar sikte på klimathotet.  Det finns alltså stora skillnader gentemot M/KD/SD-alliansen som med sin budget verkar rycka på axlarna inför vår tids ödesfråga.

Ingen har vunnit allt, alla har vunnit något. Dessutom är vi fria att forma progressiv S-politik på de områden som inte omfattas av överenskommelsen. Blockpolitiken har inte tjänat Sverige väl och nu finns äntligen förutsättningar för ett mer djupgående samarbete mellan de riksdagspartier som vill utveckla Sverige i riktning mot mer trygghet, medmänsklighet och framtidstro.

Vår socialdemokratiska målbild – det starka samhället – kvarstår.

Åsa Lindestam, S

riksdagsledamot och förste vice talman

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel