Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var ute i god tid inför bankbytet

GÄVLEDet är lätt att byta bank.

Annons
Men det finns också saker som är lätta att glömma bort.
Framför allt är det viktigt att vara ute i god tid.
När du har bestämt dig för att byta bank gäller det att samla ihop all viktig information.
Skriv ner alla automatiska överföringar och alla autogirobetalningar du har knutna till ditt nuvarande konto.
Öppna ett konto på den nya banken, och skaffa de tjänster du vill ha. (till exempel Internetbetalning, Visakort, privatgiro.)
Säg till din arbetsgivare (lönekontoret) att du har bytt konto. Det kan ta en månad att göra ändringen, så se till att vara ute i god tid.
Om du brukar få utbetalningar från andra håll, till exempel studiemedel eller bostadsbidrag ska du även underrätta CSN och Försäkringskassan om att du bytt bank. Om du brukar få tillbaka på skatten kan det dessutom vara bra att underrätta skattemyndigheten om ditt nya konto.
Anmäl alla överföringar och autogirobetalningar i din nya bank. Det går oftast att göra på Internet. (Men vänta med det tills du har fått in första lönen på kontot. Det är tråkigt att börja med en övertrasseringsavgift).
Töm det gamla kontot genom att föra över alla pengar till det nya.
Det kan vara bra att vänta med att avsluta det gamla kontot tills du vet att alla som betalar ut pengar till dig har fått uppgift om ditt nya konto.
MAGNUS LUNDQUIST